Prečo sady rodia málo ovocia

Slovensko by mohlo byť ovocinárskym rajom Európy, svoj potenciál však krajina hriešne nevyužíva. Bolo by príliš zjednodušujúce zvaliť vinu za výpadok produkcie na počasie a dve po sebe idúce mrazivé jari v roku 2016 a 2017. Ovocinári priemerne ročne vyrobia 55-tisíc ton ovocia, len jednu tretinu z toho, čo skonzumujeme. Tohto roku to bude len 30-tisíc ton.

12.07.2017 14:00
marhule Foto: ,
Slovensko má výnimočný ovocinársky potenciál, ktorý však nevyužíva.
debata (24)

Čo bráni využiť ojedinelý ovocinársky potenciál, ktorý patrí k trom najlepším v Európe? Marián Varga, šéf Ovocinárskej únie Slovenska, na stretnutí s ministerkou pôdohospodárstva na pôde spoločnosti Plantex Veselé jasne pomenoval príčiny. Sú to najmä chýbajúce intenzívne ovocné sady, Slovensko ich má len na ploche 2000 hektárov. A je to aj nedostatok pracovných síl a byrokracia spätá so zamestnávaním brigádnikov v ovocných sadoch.

Zdá sa, že niektoré veci dlho ležiace ladom sa konečne pohli. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny konečne pristúpi k vypracovaniu statusu sezónneho pracovníka v poľnohospodár­stve. Ide napríklad o to, aby sezónny robotník nebol napokon pre firmu drahší, ako je riadny zamestnanec ovocinárskej farmy.

Slovensko sa za posledné tri desaťročia veľmi zmenilo. Ovocinári čoraz častejšie zamestnávajú na rez, zelené práce a zber ovocia v sadoch cudzincov. Našincom obyčajná fyzická práca nevonia.

Nielen v ovocinárstve treba zmeniť veľa vecí. Otvorene povedzme, že do odvetvia treba prostredníctvom tzv. štátnej pomoci vložiť viac peňazí. Česko pod zásterkou červenej nafty doň napumpovalo vlani 140 miliónov eur. V porovnaní s tým je slovenská štátna pomoc v sume nejakých 2 miliónov eur smiešna. V obchodoch je čoraz viac českých potravín. Premiér sľúbil diskusiu o financovaní. Ministerka Matečná hovorí, že potrebujeme účinné zmeny v priebehu 2 – 3 rokov. Inak načisto stratíme konkurencieschop­nosť.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #ovocinári