Ovocinárom má pomôcť prežiť kritické situácie rizikový fond

Ovocinári patria medzi iniciátorov vzniku rizikového fondu, ktorý by pomohol poľnohospodárom prežiť kritické situácie v prípade ničivých mrazov, sucha, prípadne iných nepoistiteľných pohrôm.

11.07.2017 15:17 , aktualizované: 12.07.2017 12:00
Družstevníci v Drahovciach Foto: ,
Družstevníci v Drahovciach upečú z pšenice bohatý sortiment pekárskych výrobkov. Najlepšie tak speňažia svoj kľúčový produkt - obilie. Na fotografii manažérsky tandem PD Drahovce Roman Spišiak (vľavo) a Milan Čulen.
debata

Slovensko zoberie tohto roku možno až o pol milióna ton obilia menej ako vlani, ale krajina hladovať nebude. Produkcia zhruba 2,5 milióna ton letných obilnín postačí na výživu obyvateľstva, fariem živočíšnej výroby a ešte sa zhruba milión ton zrna vyvezie. Sucho podľa prvých odhadov pripravilo poľnohospodárov o jednu pätinu a možno až jednu tretinu úrody.

Takúto informáciu včera dostal premiér Robert Fico od ministerky poľnohospodárstva Gabriely Matečnej a predsedu roľníckej samosprávy Milana Semančíka na poliach PD Drahovce, ktoré hospodári na úrodnej naplavenine Váhu poniže Piešťan. Spolu s Trnavskou tabuľou a Žitným ostrovom ide o jednu z najúrodnejších oblastí Slovenska. No kým vlani tu zberali priemerne po hektári 6–7 tonové úrody letných obilnín, tohto roku poklesli hektárové výnosy neraz na 2 až 4 tony.

„Od začiatku roka nám spadlo len 80 milimetrov zrážok, o 140 milimetrov menej, ako je obvyklý priemer,“ opísal podmienky, ktoré formovali tohtoročnú úrodu, predseda drahovského družstva Roman Spišiak. Otvoril tak diskusiu okolo pálčivej témy, ktorou je požiadavka vytvoriť aj na Slovensku rizikový fond, z ktorého by sa hradili mimoriadne škody spôsobené extrémnymi prejavmi počasia.

Premiér uznal, že dozrel čas na sformovanie fondu. Vláda vlani z mimoriadnych zdrojov pomohla zmierniť škody ovocinárom, keď im z vyše 16-miliónovej straty refundovala 3,5 milióna. Tohto roku sa situácia zopakovala, aj keď škody v sadoch sú o niečo nižšie, zato vymrzlo veľa vinohradov na južnom Slovensku. A aby toho nebolo málo, prišlo extrémne sucho ničiace úrody plodín celoplošne hlavne na juhozápade krajiny.

„Klimatické zmeny sú naozaj brutálne, nemožno sa tváriť, že tu nie sú,“ konštatoval Robert Fico. Vláda je pripravená poľnohospodárom pomôcť aj tohto roku. „Nikomu sa nikdy neobraciame chrbtom,“ povedal premiér a naznačil, že ak to bude nevyhnutné, pomôže štát aj vinohradníkom.

Rastúca frekvencia extrémnych výkyvov počasia núti riešiť situáciu nie mimoriadnymi, ale systémovými opatreniami. Jedným z nich by malo byť vytvorenie rizikového fondu. „Musíme si povedať, ako tento fond budeme financovať, nemôže to byť len vec štátu, ktorý pokryje všetky riziká, ale musia prispieť všetci zainteresovaní, teda poisťovne aj poľnohospodári. Potom sa štát určite zúčastní na tvorbe rizikového fondu,“ povedal slovenský premiér.

Drahovské družstvo celú produkciu pšenice premieňa na chlieb, rožky a desiatky druhov pečiva. Má totiž vlastnú pekáreň. Ukážkovo zvyšuje pridanú hodnotu svojho základného produktu a ukazuje, ako možno zamestnať desiatky ľudí v potravinárstve. Len pre zaujímavosť, v družstve pracuje 35 ľudí, ale v pekárni, ktorá zásobuje vyše 200 obchodov od Piešťan po Bratislavu, až 75 pracovníkov. Družstvo si tak udržalo postavenie jedného z najväčších zamestnávateľov v obci.

„Drahovské družstvo je príkladom moderne budovaného poľnohospodárskeho podniku,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Ocenila, že družstvo rozvíja rastlinnú aj živočíšnu výrobu, na pôde má pestrú skladbu plodín, keď pestuje okrem obilnín a repky aj cukrovú repu a sóju, chová dobytok.

V podniku sa dobre snúbi energia a vitalita mladých ľudí so skúsenosťou starších. Drahovské družstvo vedie ešte len 31-ročný poľnohospodársky inžinier Roman Spišiak. Kariérne predstihol otca, ktorý robí na družstve agronóma. Pekáreň, ktorú družstvo vybudovalo nákladom dva milióny eur, bola zasa myšlienkou čulého sedemdesiatnika, podpredsedu družstva Milana Čulena. Keby v každom družstve takto nápadito využívali výrobný potenciál a skúsenosti ľudí, žilo by sa na slovenskom vidieku ľahšie.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #ovocinári #rizikový fond