Počet nespoľahlivých platcov DPH na Slovensku klesá

Počet nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty na Slovensku klesá. Podľa analýzy spoločnosti Bisnode sa ich počet v prvom polroku tohto roka znížil o 562 subjektov. Celkovo ich teda ku koncu júna bolo 4 711.

11.07.2017 13:23
debata

Podľa Bisnode ide o jedno z najnižších čísiel za posledné obdobie. Najmenej neplatičov dane z pridanej hodnoty od začiatku minulého roka firma zaznamenala v máji tohto roka, a to 4 493.

Medziročne sa tak počet nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty na Slovensku znížil o 715 spoločností a od začiatku roku 2016 je ich menej o 789. Medzi najväčších neplatičov dane z pridanej hodnoty sa radia spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorých boli vyše tri tisícky. Vyše tisíc nespoľahlivých platcov bolo aj medzi živnostníkmi a o niečo viac ako stovka subjektov boli akciové spoločnosti.

„Tieto dáta odrážajú najmä fakt, že na Slovensku najviac podnikateľov podniká práve prostredníctvom eseročiek,“ hovorí Petra Štěpánová z Bisnode a dodáva, že sa to týka zväčša malých spoločností. Podľa dát spoločnosti Bisnode totiž medzi najčastejších neplatičov dane z pridanej hodnoty patria firmy, ktoré majú maximálne dvoch zamestnancov. Takýchto spoločností bolo takmer 1 800.

Až 780 podnikateľov, ktorí si riadne neplnia svoje záväzky voči štátu, pochádza z Trnavského kraja, teda takmer pätina z celkového počtu. Za ním nasledujú Nitriansky a Bratislavský kraj, z ktorých pochádza rovnako vyše 700 takýchto subjektov. Najmenej nespoľahlivých platcov dane z pridanej hodnoty má Prešovský kraj, a to 361 subjektov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH