Štát podporí chovateľov dojníc a prasníc

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) finančne podporí sektor mlieka a bravčového mäsa. Celková výška podpory na dojnice a prasnice predstavuje 4,12 milióna eur. Informovalo o tom MPRV v tlačovej správe.

10.07.2017 10:57
debata (3)

„Jednorazovú pomoc poskytneme chovateľom v sektoroch, ktoré boli najviac negatívne postihnuté nerovnováhou na trhu spôsobenou cenovými výkyvmi. Slovensko si musí živočíšnu výrobu udržať. Naše chovy sú prísne kontrolované Štátnou veterinárnou a potravinovou správou a dokážu garantovať vysokú kvalitu pre slovenského spotrebiteľa,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

PPA prijala od žiadateľov takmer štyristo žiadostí na dojnice, 60 žiadostí na prasnice a takmer 30 žiadostí na dojnice aj prasnice. „Na základe prijatých žiadostí poskytneme podporu celkovo na 107 320 dojníc a 27 247 prasníc. Žiadateľom pomoc vyplatíme do 30. septembra,“ uviedol generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Agentúra udelí podporu jednorazovo ako výnimočnú pomoc z prostriedkov Európskej únie a dodatočnú podporu k výnimočnej pomoci z prostriedkov štátneho rozpočtu. Na základe predložených žiadostí podľa stavov dojníc a prasníc evidovaných v Centrálnej evidencii hospodárskych zvierat bola stanovená výška pomoci na jednu dojnicu 19,22 eur a na jednu prasnicu 75,71 eur.

Podmienkou poskytnutia podpory bolo, aby žiadateľ vykonával poľnohospodársku činnosť na území Slovenska a mal dojnice alebo prasnice evidované v Centrálnom registri hospodárskych zvierat k 30. septembru 2016. Žiadosti predkladali chovatelia od 6. marca do 4. apríla 2017 na základe výzvy, ktorú zverejnila PPA.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #mäso #mlieko