Zahraniční turisti chcú Bratislavu, domáci Liptov a Spiš

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Cítiť to v hlavnom meste, ale aj v regiónoch. Aj typický návštevník sa mení. Bratislava, Poprad a Liptovský Mikuláš – práve sem si to vlani namierilo najviac turistov. Do bratislavského regiónu mierilo viac ako dve pätiny z nich. Ide však hlavne o ľudí zo zahraničia. U domácich turistov totiž vedie skôr Liptov a Spiš.

10.07.2017 09:00
debata (10)

Cudzinci v tom majú jasno. Práve Schöne Náci, Čumil či Napoleonec opretý o lavičku na hlavnom námestí v Bratislave sú tak typickým pozadím fotiek z dovolenky na Slovensku.

„Návštevníkov Bratislavy láka prevažne Staré Mesto, kde sa nachádza historické korzo s množstvom pamiatok, reštaurácií, kaviarní, ale aj promenáda pri Dunaji,“ vysvetľuje hovorca Bratislavskej organizácie cestovného ruchu Maroš Plitko. Práve tu sa konajú rôzne pouličné koncerty, exteriérové výstavy, sprievody, prípadne väčšie podujatia, dodáva.

Na fotografiách z dovoleniek na Slovensku... Foto: SHUTTERSTOCK
Bratislava, socha, napoleonský vojak Na fotografiách z dovoleniek na Slovensku nesmie chýbať bratislavský Napoleonec. Zahraniční turisti totiž najčastejšie navštívia práve hlavné mesto.

Medzi najnavštevovanejšie pamiatky patrí Bratislavský hrad, UFO, Dóm sv. Martina, Hrad Devín, Modrý kostolík, Slavín, Stará radnica, Primaciálny palác, Michalská brána, Prezidentský palác. Turisti však podľa neho radi zájdu aj do múzea Danubiana v Čunove či do mestského lesoparku v Malých Karpatoch. Ten ponúka cyklotrasy, turistiku, ale aj hotel na strome.

„Domáci návštevníci uprednostňujú pre svoj pobyt predovšetkým žilinský a prešovský región,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. Pod rezort spadá aj cestovný ruch. Do oboch spomínaných regiónov mieri asi pätina domácich turistov.

Najnavštevova­nejšími sú predovšetkým hrady, a to najmä Oravský, Spišský a tiež Bojnický zámok. Obľúbené sú aj Demänovská jaskyňa slobody, Belianska a Dobšinská ľadová jaskyňa. „Počas horúcich letných dní často vyhľadávajú dovolenkári na Slovensku aj možnosti pobytu pri vode, či už v akvaparkoch a termálnych kúpaliskách, alebo na brehoch jazier či vodných nádrží,“ hovorí Ducká.

Podľa riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj a Spiš Zuzany Záborskej vedú medzi návštevníkmi rokliny Slovenského raja, Poráčska dolina a Kyseľ. Atraktívny je aj splav Hornádu či Zoologická záhrada v Spišskej Novej Vsi. Na svoje si tam prídu podľa nej aj milovníci cykloturistiky, ktorých tu čaká viac ako 500 kilometrov označených cyklotrás.

V regióne Liptova láka hlavne Tatralandia, Bešeňová či Liptovská Mara, vymenúva hovorkyňa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Liptov Katarína Šarafínová. „Návštevnosti v akvaparkoch sa pohybujú v státisícoch,“ hovorí. Turisti podľa nej radi chodia aj do skanzenu v Pribyline či do Vlkolínca.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Stanislav Macko považuje za turisticky najatraktívnejšie Vysoké Tarty, Akvapark v Poprade a známu Tatralandiu. Návštevníkov lákajú podľa neho výrazne aj Nízke Tatry či termálne kúpalisko v Podhájskej, obľube sa teší aj Zoologická záhrada v Bojniciach.

Aj u českých susedov je na čele rebríčkov návštevnosti hlavné mesto. Obľube sa teší Pražský hrad, ktorý si vlani pozrelo viac ako dva milióny návštevníkov – teda o vyše desatinu viac ako v roku 2015. O dve pätiny stúpol počet turistov, čo sa zviezli lanovou dráhou na Petříne – dostala sa tak vlani tesne nad dva milióny návštevníkov. Na treťom mieste s 1,4 milióna návštev skončila pražská zoo. Ukázali to údaje agentúry CzechTourism. Do prvej desiatky sa dostal aj akvaland v Pasohlávkach pri Brne či zlínska zoo.

Kam sa na Slovensku cestuje najviac:

  • Okres Bratislava navštívilo vlani 1,226 milióna turistov. Nasledujú okresy Poprad s takmer 576-tisíc návštevníkmi a Liptovský Mikuláš s vyše 422-tisíc.
  • Okolo 200-tisíc turistov navštívilo vlani lokality v okrese Žilina a Košice.
  • Vyše stotisíc ľudí dovolenkovalo v okresoch Trenčín, Ružomberok, Piešťany, Banská Bystrica a Nitra.
  • Zahraniční turisti uprednostňujú región Bratislavy, ktorý si vlani vybralo 44 percent z nich. Nasleduje žilinský región s takmer 16 percentami.
  • U domácich turistov vedú regióny Žilina, kde dovolenkovalo takmer 22 percent domácich turistov, a Prešov s necelými 20 percentami.

ZDROJ: Ministerstvo výstavby a dopravy

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovensko #turizmus