U. S. Steel zatiaľ ostáva v Košiciach. Číňania brzdia svoje zahraničné investície

Čínska spoločnosť Hesteel Group prerušila rokovania o prevzatí podniku. Informovali o tom Správy RTVS.

07.07.2017 22:10 , aktualizované: 08.07.2017 11:54
debata (26)

Na príčine je podľa nej to, že Čína zastavila všetky svoje zahraničné investície. Týka sa to aj Slovenska, keďže o košickú fabriku prejavila záujem čínska spoločnosť He Steel.

Ako pre RTVS uviedol profesor Ekonomickej univerzity v Bratislave Peter Baláž, v krátkom čase odišlo z Číny vyše bilióna amerických dolárov (USD), čo oslabilo čínsku menu. Čína preto nateraz zastavila vývoz kapitálu, a tým aj zahraničné investície. Podľa Baláža je celkom dobre možné, že situácia vo financiách Číny je taká zložitá, že ju vláda chce najprv stabilizovať.

Košické železiarne odmietajú komentovať akékoľvek informácie, ktoré sa týkajú ich predaja. Nikdy ani jasne nepotvrdili, že by sa fabrika mala vôbec predávať.

Naopak, otvorene o tom hovorí premiér Robert Fico, ktorý chce zmenu majiteľa využiť na vstup štátu do košického podniku. „Máme záujem vložiť nohu a povedať, že nech štát je silnejší v tomto podniku,“ povedal Fico vo štvrtok. Ako však Baláž upozornil, štát nemá žiadne zastúpenie v manažmente, v správnej ani v dozornej rade. „Tá noha medzi dverami je skôr imaginárny pojem,“ zhodnotil Baláž.

Možný predaj U.S. Steelu komplikuje pdoľa RTVS aj to, že krajský súd v apríli tohto roka zadržal dve tretiny pozemkov pod fabrikou v prospech schránkovej firmy. Pred takmer dvadsiatimi rokmi americká spoločnosť Adams & Co. zažalovala Východoslovenské železiarne, že neoprávnene používali jej know-how, uzatvára RTVS.

Košické oceliarne vlani zarobili 185 miliónov dolárov, čo zmiernilo stratu koncernu U.S. Steel s centrálou v americkom Pittsburghu na 440 miliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #U.S. Steel Košice