PSA môže prevziať Opel, Brusel nemá námietky

Európska komisia v stredu schválila plánované prevzatie nemeckej automobilky Opel francúzskym konkurentom PSA. Komisia dospela k záveru, že dohodnutá transakcia nevyvoláva žiadne obavy o narušenia hospodárskej súťaže na príslušných trhoch. Opel je teraz súčasťou najväčšej americkej automobilky General Motors (GM).

06.07.2017 08:30
debata

Spoločnosť PSA, ktorá vyrába automobily Peugeot a Citroën, sa vďaka prevzatiu stane druhým najväčším automobilovým koncernom v Európe za nemeckým konkurentom Volkswagen.

Opel spája európske aktivity americkej GM pod značkami Opel a Vauxhall. GM sa v marci dohodla, že stratové európske aktivity predá firme PSA za 2,2 miliardy eur.

GM podľa skorších informácií dostane 1,3 miliardy eur za výrobné aktivity Opla a ďalších 900 miliónov eur za európsku finančnú divíziu. Firmy PSA a GM upozornili, že rozhodnutie komisie sa týka iba automobilových aktivít. Rozhodnutie týkajúce sa prevzatia finančnej divízie sa podľa nich očakáva v druhej polovici roka, napísala agentúra AP.

„Dnes sme urobili dôležitý krok,“ uviedol výkonný viceprezident PSA Patrice Lucas. Dodal, že tímy firiem PSA a GM sa teraz sústredia na splnenie ďalších podmienok, ktoré sú potrebné na dokončenie transakcie.

Opel v máji uviedol, že predaj by mohol byť dokončený 31. júla, ak transakciu včas schváli protimonopolné úrady. PSA sľúbila, že Opel sa pod jej vedením do roku 2020 vráti k zisku. Európske aktivity GM sú stratové od roku 1999.

Zlúčená skupina chce dosiahnuť výrobu viac ako päť miliónov áut ročne, minuloročná výroba predstavovala asi 4,3 milióna.

PSA má závod aj na Slovensku pri Trnave.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Opel #PSA