Talianska vláda preberá do rúk banku Monte dei Paschi

Talianska vláda preberá kontrolu nad problémovou bankou Monte dei Paschi di Siena. Bude sa snažiť opätovne naštartovať najstaršiu banku na svete v rámci plánu, ktorého súčasťou je očistenie peňažného ústavu o zlé úvery v sume 28,6 mld. eur.

05.07.2017 15:40
debata (3)

Generálny riaditeľ banky Marco Morelli, ktorý o pláne podrobne informoval v stredu, uviedol, že likvidácia klasifikovaných úverov bola najdôležitejším bodom, keď Európska komisia tento týždeň schválila záchranný plán. Talianska vláda do banky vloží 5,4 mld. eur, čím v nej získa 70-percentný podiel.

Plán očistenia banky od zlých úverov ráta s tým, že úvery v objeme 26,1 mld. eur sa predajú za 21 percent hrubej účtovnej hodnoty predovšetkým vládnemu fondu Atlante II. Od ostatných zlých úverov v sume 2,5 mld. eur sa banka očistí inou procedúrou. Päťročný plán banky ráta s tým, že do roku 2021 dosiahne čistý zisk vyše 1,2 mld. eur, keďže Monte dei Paschi sa sústredí na retailovú klientelu a malé firmy. Počas tohto obdobia bude v banke prísna kontrola nákladov, obmedzia sa platy manažérov a zníži sa počet zamestnancov o 5 500.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #banky