Centové zvýšenie penzií sa nezopakuje. Vzrastú o viac ako 8 eur

Valorizácia penzií o pár desiatok centov sa už nebude opakovať. Starobné penzie sa od januára 2018 zvýšia približne o 8,60 eura za mesiac. Priemerný starobný dôchodok sa tak zdvihne na 435,70 eura.

04.07.2017 15:00
debata (13)

Nebude sa tak opakovať situácia z roku 2016, keď sa penzie zvýšili pri nízkej inflácii len o 1,90 eura. Tento rok išli síce penzie hore o 8,20 eura, ale stalo sa tak len na základe jednorazového zásahu vlády.

Penzie od roku 2018 sa však už budú zvyšovať na základe nového vzorca. Vzrastú buď o dôchodcovskú infláciu, alebo o pevnú sumu, ktorá sa vypočíta ako 2 percentá z priemerného dôchodku, či už starobného, invalidného, sirotského a podobne.

Druhý spôsob sa použije v prípade, že je dôchodcovská inflácia na konci júna pod dve percentá, čo je aj aktuálny prípad výpočtu penzií na rok 2018. Dôchodcovská inflácia zahŕňa rast cien tovarov a služieb, ktoré si podľa štátu zvyčajne kupujú penzisti.

zväčšiť
penzie 2018, graf

„Ako avizoval minister Ján Richter, v návrhu sme sa snažili nájsť výhodný hybridný model kombinujúci zásluhovosť a solidárnosť. Náš návrh garantuje každému dôchodcovi zachovanie reálnej hodnoty dôchodku a tým aj jeho kúpyschopnosti,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Vysoké dôchodky čaká razantný rast, ak dôchodcovská inflácia prekročí hodnotu 2 percent. To sa môže stať už o pár rokov, keď ceny v obchodoch môžu v priebehu jedného roka stúpnuť až o 3 percentá. Momentálne sa ceny v obchodoch dvíhajú pomaly a ministerstvo práce počíta v tomto roku s dôchodcovskou infláciou na úrovni 0,9 percenta.

„Keďže chceme zabrániť nízkemu dvíhaniu dôchodkov, v prípade minimálneho rastu cien v obchodoch sa dôchodky automaticky valorizujú o pevnú sumu. Táto čisto solidárna možnosť pomôže hlavne starším ľuďom s nízkymi penziami,“ dodal Stuška.

Konkrétne valorizácia má byť vo výške 2 percent priemerného dôchodku. Ten je k 31. máju 2017 vo výške 427,12 eura. Už v budúcom roku preto všetci starobní penzisti môžu počítať s rastom dôchodkov o približne 8,6 eura.

Presné číslo bude známe až potom, keď Sociálna poisťovňa zverejní výšku priemerného dôchodku k 30. júnu 2017. Podľa zákona sa totiž na základe tohto údaja bude počítať pevná valorizácia dôchodkov. „Dôležité je, že každému penzistovi sa do budúcnosti aj v čase nízkej infl ácie bude dôchodok zvyšovať aspoň o minimálnu pevnú sumu,“ uviedol Stuška.

Navrhovaná zmena zachováva koncepciu valorizácie z roku 2012. Nový vzorec rezort konzultoval aj s penzistami „Pri zmene valorizácie dôchodkov trváme na dvoch podmienkach. Prvou je prechod zo zvyšovania o pevnú sumu na percentá. Druhou je zavedenie poistky, ktorá zabráni nízkemu zvyšovaniu penzií z roku 2016. Súčasný návrh ministerstva financií spĺňa obidve naše podmienky a teraz budeme dávať pozor, aké zmeny sa prijmú v medzirezortnom pripomienkovom konaní,“ reagoval predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky.

V roku 2016 totiž pre nízku dôchodcovskú infláciu vzrástli penzie o 1,90 eura. „Zopakovaniu takéhoto scenára chceme zabrániť za každú cenu,“ dodal Lipiansky. Penzisti pri dôchodkoch argumentujú aj valorizáciou platov, ktorá je v súkromnej sfére v posledných troch rokoch okolo štyroch percent ročne. Rastie tiež zamestnanosť a s tým aj odvody do poisťovní.

Navrhovaná valorizácia štátnych penzií porazí aj rast súkromných dôchodkov. Penzie vyplácané z druhého piliera sa totiž buď nevalorizujú vôbec, alebo maximálne o 2 percentá. Na druhej strane, ministerstvom práce navrhovaná valorizácia vyjde štátny rozpočet ročne na 94 miliónov eur. A to v čase, keď sa vláda snaží priblížiť k vyrovnanému hospodáreniu, ide sanovať dlh nemocníc a plánuje viac rozostavať diaľnice a znížiť dane pre zamestnancov.

Vo vládnej koalícii sa stále diskutuje o dlhodobom nastavení valorizácie penzií. Smer dlhodobo preferuje zvyšovanie dôchodkov o pevnú sumu, s cieľom pomôcť hlavne dôchodcom s nižšími penziami.

Časť pravicových koaličných partnerov zas za lepšie riešenie považuje zdvíhanie dôchodkov o percentá. Dôvodom je, že lepšie zarábajúci ľudia odviedli viac peňazí ako ľudia s nižšími príjmami a preto podľa niektorých politikov aj ich penzie majú rásť viac. Výsledkom je zatiaľ kompromis v podobe zavedenia takzvaného hybridného modelu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok