Ruský plyn, či americký? Rosnefť chce v Európe konkurovať Američanom

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť chce vyvážať zemný plyn do tých častí Európy, kam túto surovinu nedodáva Gazprom. Inak by Rusku mohli tento trh vziať Spojené štáty so svojimi dodávkami skvapalneného zemného plynu. Podľa agentúry Reuters to v piatok vyhlásila viceprezidnetka firmy Vlada Rusakovová.

01.07.2017 09:00
debata (120)

Gazprom má síce monopol na vývoz plynu cez plynovody, exkluzivitu na lodnú prepravu LNG (skvapalneného zemného plynu) však stratil. Rosnefť, na čele ktorej je blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin, sa o vývoz plynu na svetový trh snaží už dlho a teraz chce povolenie dodávať ho do Európy tam, kde nefiguruje Gazprom.

Rosnefť uzavrela zmluvu s britskou ropnou spoločnosťou BP, ktorá vlastní 19,75 percenta jej akcií, o dodávke až 20 miliárd metrov kubických plynu ročne na európsky trh.

Vlada Rusakovová, ktorá kedysi bola členkou predstavenstva Gazpromu, vyhlásila, že Rosnefť rozbieha v spolupráci s Gazpromom „experiment“ v dodávkach plynu na nové trhy. Zameria sa pritom práve na tie oblasti, kde Gazprom nie je zastúpený a kam by LNG mohli dodávať USA. Bližšie sa k potenciálnym odbytištiam však nevyjadrila.

Kým Gazprom tento rok počíta s vývozom viac ako 180 miliárd metrov kubických zemného plynu v hodnote 23 až 34 miliárd dolárov do Európy a Turecka, príjmy Rosnefť z vyťažených 70 miliárd metrov kubických zemného plynu vlani predstavovali 208 miliárd rubľov (3,5 miliardy dolárov).

Ako nedávno vyhlásil Igor Sečin, Rosnefť sa chce do roku 2020 stať tretím najväčším ťažiarom zemného plynu na svete. Produkciu plánuje zvýšiť na 100 miliárd metrov kubických.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #Rosnefť