Úroda obilia má byť o pätinu nižšia ako vlani

Slovensko očakáva pätinový pokles úrody obilia oproti vlaňajšku, keď bola úroda najvyššia od roku 1994. K výpadku by okrem nižšej osiatej plochy mali prispieť aj horšie hektárové výnosy. Vyplýva to z odhadu, ktorý v piatok zverejnil slovenský Štatistický úrad.

30.06.2017 10:20
debata

Úroda husto siatych obilnín, medzi ktoré patrí hlavne pšenica a jačmeň, podľa odhadu tento rok na Slovensku dosiahne asi 2,52 milióna ton. Oproti minulému roku, keď poľnohospodári zožali 3,13 milióna ton, by to znamenalo pokles o 19,7 percenta.

Vyššia ako tento rok predpokladanú úrodu obilia dosiahli farmári na Slovensku nielen vlani, ale aj v rokoch 2014 a 2015, keď bola úroda tiež nadpriemerná. Na začiatku minulého leta poľnohospodári upozornili, že výkupné ceny obilia klesli a že na skladoch im zostali zásoby ešte z predchádzajú­ceho roka.

Výmera osiatych plôch sledovaných obilnín na Slovensku klesla v porovnaní s minulým rokom o 6,9 percenta na 531 300 hektárov. Priemerný hektárový výnos by sa mal znížiť o 14,3 percenta na 4,74 tony. Farmári už skôr upozornili, že mnohé regióny krajiny zápasia s dlhotrvajúcim suchom. Najčastejšie pestovanou obilninou na Slovensku je pšenica. Odhadovaná úroda tejto plodiny sa oproti vlaňajšku zníži až o 23,3 percenta na zhruba 1,87 milióna ton.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #obilie