Trump chce, aby USA dominovali svetu. Vo vývoze energií

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok vyzdvihol dominantné postavenie Spojených štátov v globálnej energetike a "zlatú éru" amerického obchodu energiami podporil výzvou na zvýšeniu vývozu zemného plynu, uhlia a ropy.

30.06.2017 10:01
debata (39)

„Dnes sme tu, aby sme zahájili novú americkú energetickú politiku,“ povedal Trump podľa agentúry Reuters na ministerstve energetiky. „Americkú energiu vyvezieme do celého sveta,“ dodal.

Americký prezident Donald Trump pri... Foto: Reuters, Carlos Barria
Donald Trump, USA, energetika Americký prezident Donald Trump pri predstavovaní novej americkej energetickej politiky 29. júna 2017.

Zatiaľ čo podľa mnohých Trumpových oponentov plán krajiny opustiť parížsku dohodu o klíme ohrozí medzinárodné vzťahy USA, minister energetiky Rick Perry vyhlásil, že energetický vývoz väzby USA s ich spojencami posilní.

„Spojené štáty si urobia viac priateľov tým, že im budú dodávať energiu a umožnia im vymaniť sa z pozície rukojemníkov niektorých krajín, najmä Ruska,“ povedal Perry na zhromaždení usporiadanom na ministerstve energetiky.

V rámci politiky „energetickej dominancie“ Trump chce dať nový impulz vývozu skvapalneného zemného plynu (LNG) na trhy východnej Európy a Ázie, s ktorým začala administratíva Baracka Obamu. USA teraz tiež ponúknu dodávky uhlia Ukrajine, ktorej energetický trh poznamenáva zníženie dodávok ruského zemného plynu. Plánujú vyvážať uhlie aj do ďalších štátov a zvažujú zrušenie reštrikcií na úverovanie uhoľných projektov v zahraničí.

Po rokoch poklesu sa Trump zasadil o zvýšenie ťažby uhlia, za tohtoročných prvých päť mesiacov vzrástla o 19 percent.

Export LNG mieni Trump podporiť budúci týždeň vo Varšave, kde sa stretne s predstaviteľmi strednej a východnej Európy, teda regiónu závislom na energetických dodávkach z Ruska. Rokovania najvyspelejších krajín sveta G20 potom využije na stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Bude to ich prvá schôdzka.

Po desaťročiach, keď Spojené štáty boli popredným svetových dovozcom zemného plynu, sa najneskôr v budúcom roku krajina stane vďaka ťažbe z bridlíc čistým vývozcom zemného plynu. Vo vývoze LNG sa USA postaví konkurentom z Austrálie, Kataru a Ruska.

Trumpova administratíva plánuje zrušiť Obamove reštrikcie a zvýšiť ťažbu ropy v Atlantickom a Severnom ľadovom oceáne. Ťažba ropy a zemného plynu je v posledných rokoch na vzostupe, rovnako ako export, a Trump sľúbil produkciu ďalej zvyšovať. Vyhlásil, že jeho iniciatíva prinesie energetickému sektoru milióny pracovných miest. USA tiež dali zelenú novému ropovodu do Mexika s kapacitou 180 000 barelov den­ne.

Trump podľa Reuters verí, že krajina môže dominovať svetovej energetike exportom ropy, plynu a uhlia na trhy celého sveta pri súčasnej podpore jadrovej energie aj obnoviteľných zdrojov. Kým ešte v januári Úrad pre energetické informácie (EIA) odhadoval, že krajina sa stane čistým energetickým vývozcom do roku 2026, podľa Bieleho domu je reálny už rok 2020, napísala agentúra AP.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #energetika #Donald Trump