Kúpele zlacnejú cez dane

Kúpele, ktoré si za rok na Slovensku dopraje 146-tisíc ľudí, budú dostupnejšie. Stane sa tak v čase, keď sa pacienti pri obmedzených výdavkoch na zdravotníctvo stretávajú čoraz častejšie s tým, že poisťovňa im liečbu zamieta. Po novom by ľudia mali poberať daňové úľavy v prípade, že sa aspoň raz do roka vyberú do kúpeľov.

01.07.2017 07:00
kúpele Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

V takom prípade si pracujúci bude môcť znížiť základ dane o 50 eur, navrhuje ministerstvo financií. Ak sa dvaja rodičia vyberú do kúpeľov s dvoma deťmi, jeden z nich si základ dane bude môcť znížiť spolu až o 200 eur a na 19-percentnej dani z príjmu tak ušetrí 38 eur. Týka sa to napríklad aj pracujúcich dôchodcov. Očakáva sa, že úľavu využije ročne asi 60-tisíc ľudí. Ak navrhovanú zmenu schváli vláda aj parlament, novinka začne platiť na jeseň.

Podpora cez úľavy na dani má aj svoje nevýhody

Väčšia podpora kúpeľníctva je vo vládnom programe a trvalo rok, kým sa našiel spôsob, ako ju uskutočniť. Podpora cez úľavy na dani z príjmu má však aj svoje nevýhody. Sadzba dane z príjmu slúži na to, aby štát financoval svoje služby verejnosti a jej úroveň motivovala ľudí predovšetkým k práci. Aktuálne koalícia zvažuje návrh, aby nezdaniteľné minimum stúplo zo súčasných 3 803 eur na 4 650 eur, čo by zvýšilo ročný čistý príjem priemerného zamestnanca o 160 eur.

„Podľa mňa ide stále o malú čiastku na zvýšenie motivácie ľudí ísť do kúpeľov. Ak niekto po návšteve kúpeľov využije možnosť zníženia základu dane o 50 eur, tak reálne zaplatené dane mu klesnú o necelých 10 eur,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Aj keď hlavne mimo sezóny sú mnohé zľavy, pobyt v kúpeľoch bez príspevku od zdravotnej poisťovne nie je vôbec lacný. Jedna osoba za týždenný pobyt v kúpeľoch zaplatí od 460 do 600 eur.

„Ministerstvo financií pripravilo v súlade s programovým vyhlásením vlády opatrenie zamerané na rozvoj a podporu kúpeľníctva na Slovensku. Návrh počíta so zavedením nezdaniteľnej časti základu dane pre každú fyzickú osobu vo výške 50 eur. Cieľom opatrenia je podpora cestovného ruchu a kúpeľníctva na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Iné alternatívy

Vláda mala iné alternatívy. Štát môže slovenské kúpeľníctvo podporiť aj naliatím viac peňazí do zdravotných poisťovní. Následne zvýšené finančné zdroje umožnia preplatiť kúpeľnú liečbu väčšiemu počtu ľudí. Rovnako môže pomôcť aj zavedenie kúpeľných poukazov alebo zníženie daní z príjmu pre kúpele. V súčasnosti všetky firmy podnikajúce na Slovensku platia 21-percentnú daň z príjmu. „Samotná podpora kúpeľov môže mať zmysel hlavne v prípade snahy o zlepšenie zdravia starších ľudí a dôchodcov. Lenže starší ľudia žijúci len z penzie nemajú žiadny pracovný príjem, a preto možnosť znižovania základu dane nemôžu využiť. Z čisto ekonomického hľadiska zavedenie tejto zmeny zbytočne pokriví daňový systém Slovenska,“ dodal Baláž.

Úľavy aj v prípade zahraničných kúpeľov

Navrhovanú daňovú úľavu môžu ľudia využiť aj v prípade návštevy zahraničných kúpeľov. Veľa liečivých vodných prameňov sa nachádza aj v susednom Maďarsku a Českej republike. Podľa návrhu zmeny zákona daní z príjmov si každý človek môže znížiť základ dane o peniaze zaplatené za pobyt v kúpeľoch. Zároveň ministerstvo financií povolilo jednej osobe znížiť svoj základ dane maximálne o 50 eur. Zároveň jeden z pracujúcich manželov si takúto daňovú úľavu môže uplatniť na každého člena domácnosti. Daňová výhoda sa bude dať uplatniť jedine na základe dokladu o zaplatení kúpeľnej starostlivosti. Bez daňovej výhody aj v budúcnosti ostanú wellness pobyty a dovolenky strávené v populárnych aquaparkoch.

Samotní kúpeľníci navrhované daňové zvýhodnenie kúpeľov podporujú. „Je pravda, že to nie je veľa peňazí, ale v dnešnej dobe ľuďom dobre padne každé jedno ušetrené euro. Približne polovicu našej klientely tvoria ľudia po úrazoch, ktorí sú aj v mladšom veku a reálne si môžu znížiť daňový základ. Z nášho pohľadu určite ide o dobré opatrenie,“ povedal riaditeľ Bardejovských kúpeľov Jaroslav Komora. Podľa Asociácie slovenských kúpeľov sa v priebehu jedného roka vystrieda v kúpeľoch 146-tisíc ľudí. Samotných Slovákov je z toho okolo 110-tisíc a zvyšok tvoria návštevníci zo zahraničia.

Kúpeľníci by privítali razantnejšie úľavy

Po odpočítaní nepracujúcich dôchodcov môže podľa Asociácie slovenských kúpeľov využiť štátom navrhovanú daňovú úľavu približne 60-tisíc Slovákov. Podľa kúpeľníkov mohlo ministerstvo financií navrhnúť aj razantnejšie daňové úľavy. „Štát by neskrachoval. Naopak, došlo by určite z celospoločenského hľadiska k úspore najmenej v oblasti vyplácania invalidných dôchodkov,“ povedal Ján Šimko, podpredseda Asociácie slovenských kúpeľov. Zavedenie daňovej úľavy podporujú aj predstavitelia penzistov. „Vítame každé zlepšenie, ktoré umožní pracujúcim dôchodcom ísť do kúpeľov,“ uviedol predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky.

Kúpele na Slovensku

Na Slovensku sa sila liečivých vôd začala využívať už v 12. storočí. Aktuálne je v krajine pod Tatrami 25 kúpeľných miest, v ktorých pôsobí 31 kúpeľných podnikov. Samotná sila liečivých prameňov pomáha pri liečení onkologických problémov, chorôb obehového a tráviaceho ústrojenstva či chorôb vzniknutých z poruchy látkovej výmeny. Ďalej sú to netuberkulózne choroby dýchacích ciest, nervové choroby, choroby pohybového ústrojenstva, obličiek a močových ciest. Tiež duševných, ženských a kožných chorôb či chorôb z povolania. Ministerstvo financií plánuje podporiť kúpele tiež zlepšením odpisovania investícií použitých na rekonštrukciu kúpeľov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #kúpele #daňové úľavy