Šéf elektrární verí, že Mochovce neprekročia termíny ani rozpočet

Najaktuálnejšie termíny dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce by už mali byť naplnené. Je o tom presvedčený predseda predstavenstva Slovenských elektrární Bohumil Kratochvíl.

27.06.2017 11:17
debata (2)

„Toto sú prvé termíny, kedy je reálne, že to tak bude. „Mochovecká konštanta“ by mohla prestať platiť. Nemám v súčasnosti žiadne pochybnosti, že by sa nastavené termíny nedodržali. V okamihu, keby som taký pocit mal, tak by sme na to museli rýchlo reagovať,“ povedal slovenským novinárom na konferencii Atomexpo 2017 v Moskve Kratochvíl. Ten je presvedčený, že sa dodrží už aj ostatný schválený rozpočet dostavby.

K šéfovi slovenského dominantného výrobcu elektriny sa pridal aj generálny riaditeľ českej spoločnosti Škoda JS Jozef Perlík. Práve česká firma je jedným z kľúčových dodávateľov dostavby mochoveckých blokov. „Stavba pokračuje v princípe normálne podľa harmonogramu. V tejto chvíli sa na treťom bloku pripravujeme na „cold hydro“, ktoré verím, že by sa mohli podariť v tomto roku, minimálne zo strany Škoda JS. Na štvrtom bloku bola dokončená kontrolná montáž reaktora. Splnili sme ďalší míľnik z pohľadu našej subdodávky,“ uviedol Perlík.

Podľa neho do konca tohto roka je reálne, že sa na treťom bloku začnú neaktívne skúšky. „Nechcem hovoriť o konkrétnych mesiacoch, pretože tá stavba je živá. Originálne je to však naplánované na november a december. Myslím si, že sa to dá stihnúť," doplnil Perlík. Podľa neho po príchode nového investora do Slovenských elektrární, spoločnosti EPH, sa zlepšilo riadenie celého projektu.

"Zmena je veľmi pozitívna. Došlo k zjednodušeniu riadenia. Prejavuje sa to každý deň na stavbe, takže my tú zmenu vnímame veľmi pozitívne a veríme, že to pomôže k tomu, aby práce bežali hladšie ako doteraz,“ konštatoval Perlík. V dodržanie termínov dostavby verí aj vedúci oddelenia vedecko-technickej pomoci slovenskej firmy VUJE Martin Prachár. Inžinierska spoločnosť sa taktiež podieľa na dostavbe mochoveckých blokov.

Podľa aktuálnych zverejnených údajov je tretí mochovecký blok dostavaný na 95,1 % a štvrtý na takmer 83,2 %. Po novom sa má tretí blok v Mochovciach uviesť do prevádzky ku koncu budúceho roka. Štvrtý blok by mali dokončiť o rok neskôr. Po začatí dostavby Mochoviec sa pritom hovorilo o rokoch dostavby 2012, respektíve 2013. Okrem termínov sa viackrát menil aj rozpočet dostavby jadrových blokov. Najnovší rozpočet na dostavbu je vo výške 5,4 miliardy eur. Podľa plánov z roku 2008 si pritom mala dostavba vyžiadať 2,8 miliardy eur.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport ( na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce #Enel