Slovensko má najnižšiu nezamestnanosť v histórii, klesla na 7,35 %

Miera nezamestnanosti na Slovensku tento rok v máji klesla na historické minimum od vzniku štátu v roku 1993. Nezamestnanosť dosiahla úroveň 7,35 percenta v porovnaní so 7,74 percenta v apríli. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

20.06.2017 10:00
debata (29)

Doteraz najnižšiu nezamestnanosť, 7,36 percenta, zaznamenalo Slovensko vo svojej novodobej histórii v lete roku 2008.

Na zníženie nezamestnanosti podľa odborníkov prispel rast ekonomiky krajiny, ale aj zmena metodiky vo vykazovaní nezamestnanosti. Tento rok v máji zase vstúpila do platnosti novela zákona, ktorou štát sprísnil podmienky evidencie ľudí na úradoch práce.

Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, sa na päťmiliónovom Slovenskom v máji proti aprílu znížil o 10 713 osôb na 200 391 ľudí. V medziročnom porovnaní ubudlo viac ako 56 000 nezames­tnaných.

Na Slovensku naďalej pretrvávajú značné regionálne rozdiely z hľadiska životnej úrovne aj nezamestnanosti. Zatiaľ čo v západnej časti krajiny sa miera nezamestnanosti pohybuje pod piatimi percentami, v regiónoch stredného a východného Slovenska dosahuje dvojciferné hodnoty. Firmy na Slovensku už dlhšiu dobu upozorňujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a zamestnávajú najviac cudzincov od globálnej krízy.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť