VW dá Európanom dodatočnú záruku, peniaze nie

Nemecký automobilový koncern Volkswagen v rámci rozhovorov s eurokomisárkou pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věrou Jourovej pristúpil na to, že ponúkne dodatočnú dvojročnú záruku európskym majiteľom naftových automobilov, ktorých sa týka jeho emisný škandál. Nemieni im však poskytnúť žiadnu finančnú kompenzáciu. Podľa agentúry Reuters to uviedol hovorca Európskej komisie.

15.06.2017 08:18
debata

Volkswagen predvlani v septembri priznal, že po celom svete do približne 11 miliónov naftových automobilov inštaloval softvér, ktorý umožňuje manipulovať s testami emisií. Škandál sa týka aj 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto. V Európskej únii musí Volkswagen v dôsledku tejto kauzy zvolať k úprave okolo 8,5 milióna áut.

Hovorca Volkswagenu v stredu uviedol, že automobilka bude dva roky bezplatne odstraňovať prípadné závady súvisiace s touto úpravou. Dodal však, že zatiaľ žiadne také závady nie sú známe. Hovorca navyše tento postup neoznačuje za záruku. „Nie je to žiadna záruka, ale opatrenie, ktoré buduje dôveru,“ vyhlásil. To podľa agentúry DPA znamená, že v prípade neochoty Volkswagenu problém odstrániť bude musieť zákazník na súde dokázať, že závada súvisí s úpravou vozidla pre aféru s emisiami.

Jourová však podľa denníka Die Welt hovorí o úspechu a opatrenia označuje za de facto dodatočnú záruku na súčiastky, ktorých sa úprava dotkne. Upozorňuje, že tento krok síce stále nie je porovnateľný s prístupom Volkswagenu k zákazníkom v Spojených štátoch, ale znamená posun smerom k spravodlivému zaobchádzaniu so zákazníkmi v EÚ, píše agentúra DPA.

Volkswagen už dlhšiu dobu odmieta výzvy, aby európskych zákazníkov za škandál s emisiami odškodnil podobným spôsobom ako zákazníkov v Spojených štátoch. Šéf koncernu Matthias Müller vlani uviedol, že odškodnenie európskych zákazníkov po vzore dohody v USA by bolo vzhľadom k rozdielnym právnym podmienkam neprimerané a navyše príliš nákladné.

Dohoda o riešení škandálu v USA, ktorá sa týka približne 482 000 naftových vozidiel, predpokladá, že väčšina majiteľov týchto áut dostanú odškodné 5100 až 10 000 dolárov. Majitelia sa navyše môžu rozhodnúť, či budú požadovať opravu auta, alebo aby Volkswagen ich vozidlo odkúpil.

Jourová sa pre odškodnenie európskych zákazníkov opakovane stretla s vedúcimi pracovníkmi Volkswagenu. Eurokomisárka má ale pre vytvorenie tlaku na automobilku obmedzený priestor, pretože potrebnými právomocami disponujú národné úrady, upozorňuje agentúra Reuters.

Podľa aprílovej správy serveru Politico.eu si šéf Volkswagenu Müller na Jourovú neúspešne sťažoval u predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. „Podľa nášho názoru nie je v kompetencii komisie presadzovať európske spotrebiteľské práva,“ napísal vraj Müller vo svojej sťažnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie