Po prekročení hranice už nebudeme vypínať dáta

So šéfom Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanom Chrenekom o konci roamingu v Európskej únii.

14.06.2017 08:00
debata (5)
Dušan Chrenek Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Dušan Chrenek Dušan Chrenek

Prečo nedošlo k zrušeniu roamingu skôr?
Komisia sa o zrušenie roamingových poplatkov usilovala už od roku 2007. Za ten čas sa nám podarilo ceny roamingu znížiť o viac ako 90 percent. V roku 2015 nakoniec Európsky parlament a rada, čiže členské štáty, toto zrušenie schválili. Výsledkom je, že už o pár dní, 15. júna, začne v celej únii platiť princíp „volaj ako doma“, čo znamená, že budeme za mobilné služby platiť domáce ceny bez ohľadu na to, kde v EÚ sa práve nachádzame.

Prečo pristúpila únia k odbúravaniu roamingových poplatkov?
Cieľom Európskej komisie bolo, aby mohli európski občania pri cestovaní v rámci EÚ využívať mobilné služby, najmä dáta, bez toho, aby sa museli obávať vysokých faktúr. Prehnané ceny za roaming v EÚ, kde dnes cestujeme voľne a bez hraničných kontrol, predstavovali paradox, ktorý sa nám teraz po desiatich rokoch podarilo ukončiť. Ľudia tak konečne nebudú musieť pri prekračovaní hraníc vypínať svoje dáta alebo mobilné telefóny, čím sa výrazne zvýši ich komfort počas cestovania.

Čo bolo najväčšou výzvou pri rušení roamingu?
Najväčšou výzvou bolo nájsť také riešenie, ktoré by bolo prospešné pre všetkých – tak pre spotrebiteľov, ako aj pre prevádzkovateľov a regulátorov. Výsledkom je, že každý občan únie bude môcť pri svojich cestách využívať roaming bez dodatočných poplatkov. Zároveň sa nám podarilo dosiahnuť záruky, ktoré by mali občanom zabezpečiť, že neprídu o doterajšie výhodné domáce ponuky v oblasti dátových balíčkov, a tiež opatrenia, ktoré mobilných operátorov uchránia pred možnými negatívnymi dôsledkami. Tieto zároveň zabezpečia, že ľudia nebudú zneužívať výhody, ktoré im zrušenie roamingových poplatkov prinesie.

To, ako sa tieto pravidlá a záruky budú v praxi uplatňovať, však bude aj v rukách členských štátov. Tie budú mať pomocou národných regulátorov povinnosť celú situáciu monitorovať a v prípade zistenia nezrovnalostí budú môcť zasiahnuť.

Aké sú obmedzenia pri dátovom roamingu?
Od 15. júna sa bude na každú existujúcu alebo novú zmluvu, ktorá zahŕňa roamingové služby, vzťahovať princíp „volaj ako doma“. Týka sa to aj mobilného dátového roamingu. Zákazníci tak budú môcť pri cestovaní v zahraničí v rámci EÚ využívať mobilné hlasové, SMS a dátové služby za rovnakú cenu ako doma. Vo výnimočných prípadoch však môžu prevádzkovatelia obmedziť objem roamingových dát za domáce ceny a za prekročenie tohto objemu požadovať malý príplatok (77 centov za MB). Tieto príplatky však budú stále oveľa nižšie ako naše súčasné poplatky za roaming.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #roaming #EU roaming #Dušan Chrenek