Toyota predala zvyšok svojho podielu v Tesle

Japonská automobilka Toyota Motor predala zvyšok svojho podielu 1,43 percenta v americkom výrobcovi elektrických áut Tesla.

12.06.2017 08:00
debata

Toyota bola jedným z prvých investorov v Tesle, neskôr sa však obe firmy dostali do sporu, informoval na svojich stránkach spravodajský server RTT News. Toyota neuviedla, za koľko akcie predala, ani aká bola návratnosť jej investície.

Spolupráca oboch firiem sa začala v roku 2010, kedy Toyota kúpila v Tesle podiel za 50 miliónov USD. V rovnakom čase Tesla kúpila kalifornský závod Toyoty za 42 miliónov USD. Obe firmy v roku 2014 spoločne vyvinuli elektrické športovo-úžitkové vozidlo RAV4. Medzi oboma spoločnosťami ale nastali nezhody po zvolaní týchto vozidiel na kontrolu a ich technická spolupráca bola prerušená. Toyota hneď potom predala časť svojho podielu v Tesle.

V uplynulých rokoch Toyota sama investovala do výroby výhradne elektrických áut s cieľom zvíťaziť nad Teslou a ďalšími výrobcami elektrických áut. Podľa zverejnených správ má ale vedenie Toyoty väčší záujem vyvíjať skôr vodíkové autá než elektrické.

Poisťovňa AAA nedávno zvýšila poistné na vozy Tesla kvôli vyšším nárokom na škody. Poisťovňa zistila, že vozidlá Tesla sú na opravu drahšie a je u nich tiež vyššia frekvencia požiadaviek na náhradu škody.

Akcie Tesly však v tomto roku výrazne spevňujú a Tesla sa už podľa trhovej kapitalizácie stala najhodnotnejšou automobilkou v USA. K rastu ceny akcií prispelo očakávanie vysokého dopytu po jej aute Model 3, ktorý má byť cenovo dostupnejšie ako predchádzajúce modely.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #automobilky #Tesla Motors