Ceny mlieka rastú na Slovensku aj v Európe

Počas uplynulých mesiacov klesala produkcia mlieka nielen na Slovensku, a to o 4 %, ale aj v Európe o 2,3 %. Slovenský mliekarenský zväz (SMZ) informuje, že nízka produkcia sa musí prejaviť na náraste cien mliečnych výrobkov.

11.06.2017 11:41
debata (7)

„Rast cien mlieka a mliečnych produktov očakávajú spracovatelia v rozsahu celého sortimentu,“ skonštatoval prezident SMZ Stanislav Voskár. Mliekari zatiaľ rast cien zaznamenali najmä u cien masla a smotany.

Podľa zväzu sú zásoby mliečnych výrobkov takmer vyčerpané. Sklady v EÚ na konci apríla tohto roka mali zásoby masla na úrovni 1 500 ton, zatiaľ čo v minulom roku v rovnakom čase bolo v skladoch 100 tisíc ton masla.

Počas posledných týždňov sa ceny mlieka a mliečnych výrobkov v rámci Európskej únie posúvali prudko nahor. Dôvodom je znížená produkcia surového kravského mlieka a zvýšený dopyt po mliečnom tuku. V máji vzrástli spotové ceny mlieka o 20 %. Nákupná cena masla sa v štátoch Európy v máji zdvihla o 12 % a oproti minulému roku je vyššia až o 80 %. Nárasty cien sa prejavili aj pri sušenom mlieku a syroch.

Ako ďalej zväz uviedol, na slovenskom trhu situáciu domácim spracovateľom neuľahčila ani vlaňajšia zmena odpadovej legislatívy, ktorá niekoľkonásobne zvýšila poplatky za obaly.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko