Japonci pripravujú samoriaditeľnú chytrú loď

Japonské prepravné spoločnosti a výrobcovia lodí spolupracujú na vývoji nákladnej lode, ktorá sa bude sama navigovať a riadiť.

10.06.2017 09:51
debata (4)

„Múdra loď“ má využívať umelú inteligenciu pri plánovaní najbezpečnejšej, najkratšej a najúspornejšej trasy. Prvé takéto plavidlo by mohlo byť v prevádzke do roku 2025, uviedla na svojich internetových stránkach BBC.

Umelú inteligenciu chcú firmy tiež využiť pre predvídanie porúch a ďalších problémov, čo by mohlo pomôcť znížiť počet námorných nehôd. Firmy plánujú výrobu asi 250 takých lodí. Vývoj technológie by mal stáť desiatky miliárd jenov.

Podľa japonského denníka Nikkei Asian Review lodné spoločnosti Mitus OSK Lines a Nippon Yusen spolupracujú so staviteľmi lodí, vrátane Japan Marine United, aby sa s nimi podelili tak o náklady, ako aj o odborné znalosti. Nippon Yusen už pracuje na technológii, ktorá by mala umožniť lodiam využiť dáta pre posúdenie rizika kolízie, a spolupracuje s nórskou námornou spoločnosťou DNV GL na zber a analýzu dát o stave plavidiel a ich výkonu. Japan Marine potom vyvíja podobný systém analýzy dát s cieľom diagnostikovať poruchy skôr, ako nastanú.

Prvé chytré lode by mali malú posádku, ktorá by dohliadala na určité operácie. V budúcnosti však firmy plánujú úplne autonómne plavidlo.

Rolls-Royce vlani oznámil plány na vývoj lodí bez posádky, počnúc diaľkovo ovládanými plavidlami, ktorá by mohla byť v prevádzke už v roku 2020. Navigácia a základné operácie majú byť automatizované, ľudský „kapitán“ bude na pevnine a bude mať na starosti zásadné rozhodnutia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #loď