Vo Volkswagene Slovakia idú štrajkovať

Posledné rokovanie o raste platov vo Volkswagene Slovakia stroskotalo. V najväčšej domácej automobilke sa tak po prvý raz v histórií schyľuje k ostrému prerušeniu výroby.

09.06.2017 15:19
debata (22)

"Na dnešnom rokovaní sme sa nedohodli na tohtoročnom raste miezd. Z nášho pohľadu sú rokovania ukončené a pripravujeme sa na štrajk. Keďže nechceme aby sa vedenie závodu dopredu pripravilo na prerušenie výroby, presný dátum štrajku verejne oznámime až tesne pred jeho začiatkom,“ povedal dnes pre Pravdu šéf Moderných odborov vo Volskwagen Slovakia Zoroslav Smolinský.

Odborári a vedenie VW sa už niekoľko mesiacov nevedia dohodnúť na raste platov. Vedenie VW odmieta zvýšiť platy všetkých 12 300 zamestnancov o požadovaných 16 percent. Vo vypätej situácií sa nedarí nájsť prijateľný kompromis ani cez štátom zvolenú sprostredkovateľku. Ešte v utorok bol VW ochotný zvýšiť platy o 4,3 percenta od 1. júla 2017 s tým, že o ďalšie 4 percentá by mzdy vzrástli od 1. januára 2018 a firma by zamestnancov vyplatila aj jednorazový príspevok vo výške 350 eur.

V minulom roku boli podľa Volkswagenu Slovakia priemerné mzdy zamestnancov na úrovni 1 804 eur v hrubom a v tejto sume nie sú započítané odmeny vrcholových manažérov. Nástupné platy sú však podstatne nižšie. Zamestnanci začnú priemerný plat poberať približne po odpracovaní piatich až siedmich rokov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #Volkswagen Slovakia #štrajk