Boj vo VW o platy pokračuje. V hre je štrajk

Nespokojní odborári najväčšieho domáceho automobilového závodu sa v utorok už pripravovali na vyhlásenie ostrého štrajku. Dôvodom je trvajúca neochota vedenia podniku zvýšiť platy všetkých 12 300 zamestnancov o požadovaných 16 percent. Vo vypätej situácii sa snaží nájsť prijateľný kompromis štátom zvolená sprostredkovateľka.

06.06.2017 17:43
Volkswagen, VW, automobilka, Foto: ,
Najmodernejšie karosérie Audi Q7 vznikajú na Slovensku spájaním ocele a hliníka. Napriek tomu slovenskí zamestnanci zarábajú výrazne menej ako ich kolegovia v Nemecku.
debata (15)

Napriek tomu to zatiaľ na nájdenie kompromisu nevyzerá a v histórii prvý štrajk môže byť v najväčšej domácej automobilke vyhlásený už koncom budúceho týždňa. V hre je pritom veľa, lebo ak odbory vybojujú razantné zvyšovanie platov v najväčšom súkromnom zamestnávateľovi na Slovensku, vytvoria tak tlak na prudší rast miest v celom odvetví slovenského automobilového priemyslu.

„Rešpektujeme zákonné právo sprostredkovateľky zvolávať do 15. júna ďalšie kolá kolektívneho vyjednávania. Vzhľadom na doterajší priebeh rokovaní a prístup zamestnávateľa sme jasne deklarovali, že piatkové rokovanie bude z našej strany posledné,“ povedal k ďalšiemu vývoju šéf Moderných odborov vo Volkswagene Slovakia Zoroslav Smolinský.

Podľa zástupcov zamestnancov Volkswagenu Slovakia na základe dobrých hospodárskych výsledkov zvládne podnik zamestnancom zvýšiť mzdy o 16 percent. Zisk automobilky v roku 2016 dosiahol hodnotu 145 miliónov eur.

Vedenie podniku stále navrhuje približne štvrtinu z rastu platov oproti návrhu odborov. Konkrétne na utorkovom rokovaní padol návrh na zvýšenie platov o 4,2 percenta od 1. júla 2017. Ďalej o ďalšie 4 percentá by mzdy vzrástli od 1. januára 2018 a firma by zamestnancom vyplatila aj jednorazový príspevok vo výške 320 eur.

„Takýto návrh v žiadnom prípade nezodpovedá oprávneným požiadavkám zamestnancov, na ktorých stojí v nemalej miere ekonomický úspech závodu. Zároveň veľké množstvo ľudí svojím podpisom vyjadrilo podporu prípadnému štrajku, čo je pre nás obrovský záväzok, sme pripravení v prípade potreby ísť až do ostrého prerušenia výroby,“ dodal Smolinský.

Odbory plánujú prípadný ostrý štrajk vyhlásiť nečakane tak, aby sa naň zamestnávateľ nemohol dopredu pripraviť. Samotné vedenie Volkswagenu Slovakia sa k prebiehajúcim rokovaniam nevyjadruje a oficiálne stanovisko poskytne až po skončení kolektívneho vyjednávania.

Okrem Moderných odborov pôsobí vo Volkswagene Slovakia aj odborová organizácia OZ KOVO. Dve odborové organizácie vznikli pre spor dvoch vplyvných odborárov Emila Machynu a Zoroslava Smolinského. Aktuálne predseda OZ KOVO Machyna pochybuje o tom, či Moderné odbory vedené Smolinským zvládnu vyhlásenie ostrého štrajku.

„Už v roku 2015 sa zamestnanci bratislavského závodu po neúspešnom kolektívnom vyjednávaní pripravovali na štrajk pod vedením súčasného predsedu Moderných odborov Zoroslava Smolinského. Bohužiaľ, 24 hodín pred začiatkom štrajku som sa pýtal, či sú podpisy, a či je všetko v súlade so zákonom. Poslal ľudí, aby prepočítali hlasy a zistili sme, že 570 hlasov chýba a štrajk by bol nezákonný,“ tvrdil šéf OZ KOVO Emil Machyna.

Smolinský to odmieta. „Štrajk nebol vyhlásený práve kvôli iniciatíve pána Machynu a jediné, čo nakoniec dosiahol, bolo vyplatenie nižšej jednorazovej odmeny,“ reagoval. V roku 2015 sa odbory s vedením Volkswagenu Slovakia dohodli na zvyšovaní tarifných miest o 2,3 percenta a vyplatení jednorazovej odmeny vo výške 370 eur.

Doteraz v žiadnej na Slovensku pôsobiacej automobilke odbory nevyhlásili ostrý štrajk a vždy sa nakoniec dohodli s vedením automobilky. Vo Volkswagene Slovakia v minulých rokoch najtvrdšie protesty prebiehali formou podporných zhromaždení pred bránami fabriky.

Nespokojní zamestnanci vtedy hrozili blokovaním kamiónov, ktoré do fabriky dovážali súčiastky potrebné pre finálne zmontovanie vozidiel. Prípadné prerušenie dodávok malo potenciál ochromiť celú výrobu závodu. Nakoniec k takejto situácií doteraz nikdy neprišlo.

V minulom roku boli podľa Volkswagenu Slovakia priemerné mzdy zamestnancov na úrovni 1 804 eur v hrubom a v tejto sume nie sú započítané odmeny vrcholových manažérov. Šikovní zamestnanci začnú priemerný plat poberať približne po odpracovaní piatich až siedmich rokov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #štrajková pohotovosť