SMS lístky uľahčia nákup, cestu vlakom nezlacnia

Cestujúci využívajúci štátne vlaky budú môcť čoskoro nakupovať lístky cez SMS správu. Novú možnosť spúšťa štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od 11. júna vo svojich osobných vlakoch. Zákazníci si tak nebudú musieť kupovať lístok na stanici alebo prostredníctvom internetu. Lacnejšie sa však neodvezú.

02.06.2017 14:30
debata

Novinka uľahčí nákup najmä cestujúcim, ktorí nemajú prístup k internetu a tlačiarni, prípadne k internetu v mobilnom telefóne a nechcú si kúpiť lístok priamo na predajnom mieste na vlakovej stanici. SMS lístok však nebude viazaný na konkrétny vlak, ale na čas podobne, ako to poznajú cestujúci z mestskej hromadnej dopravy.

"Výhodou pre cestujúceho je, že na stanici bez predaja cestovných lístkov môže s SMS lístkom nastúpiť do vlaku a nemusí vyhľadať vlakvedúceho. V staniciach s otvorenými pokladnicami sa zas vyhne čakaniu,“ povedal riaditeľ úseku obchodu a člen predstavenstva ZSSK Karol Martinček.

SMS lístok nebude viazaný na konkrétny vlak,... Foto: SHUTTERSTOCK
mobil, vlak, cestovanie, turistka SMS lístok nebude viazaný na konkrétny vlak, ale na čas podobne, ako to poznajú cestujúci z mestskej hromadnej dopravy.

Pre platiacich cestujúcich budú dostupné cestovné lístky s dvoma dĺžkami platnosti. Najkratšie bude platiť 20-minútový lístok, za ktorý cestujúci zaplatia 1,3 eura. Za lístok s platnosťou 60 minút sa bude platiť 2,5 eura. Cestujúci, ktorí si zvolia tento druh nákupu cestovných lístkov, však musia počítať s tým, že za cestu v konečnom dôsledku zaplatia viac.

Napríklad na trase zo Spišskej Novej Vsi do Spišských Vlách zaplatia za štandardný lístok 1,16 eura. Cesta pritom trvá 25 minút. Využitie hodinového SMS lístka je drahšie. Cesta osobným vlakom z Prešova do Krompách s prestupom v Kysaku trvá zase približne 1 hodinu a 21 minút a stojí 2,18 eura.

Za SMS lístok si zaplatia aj študenti alebo dôchodcovia, ktorí majú nárok na bezplatnú dopravu. Kým za získanie lístka priamo na predajnom mieste alebo u sprievodcu neplatia, SMS lístok majú spoplatnený sumou 30 centov. Tento druh SMS lístka platí až 180 minút. V prípade, že vlak mešká, dĺžka platnosti lístka sa viaže na dĺžku cestovania podľa cestovného poriadku.

Nová služba bude dostupná pre zákazníkov všetkých štyroch slovenských mobilných operátorov. "Nebude treba si pamätať ani zisťovať čísla staníc. Typ lístka si cestujúci zvolí jedným znakom v esemeske, ktorú pošle na číslo 2 255. Následne dostane do dvoch minút SMS s cestovným lístkom. Pred vypršaním platnosti lístka príde cestujúcemu na mobil upozornenie o možnosti jeho predĺženia,“ informuje Martinček. Štátny dopravca dokonca pripraví mobilnú aplikáciu pre zariadenia s operačným systémom Android a iOS.

V platnosti zostáva aj naďalej SMS lístok pre Tatranské elektrické železnice, ktorý sa však riadi inými pravidlami. Číslo pre zaslanie SMS správy je 2 233, pričom cestujúci majú na výber len dvojhodinový alebo celodenný lístok. Dvojhodinový zľavnený lístok stojí jedno euro, pričom za celý záujemcovia zaplatia dve eurá. Za plný celodenný SMS lístok do Tatier ZSSK požaduje 4 eurá.

V súčasnosti je možné kúpiť SMS lístok na vlaky premávajúce na troch tratiach. Ide o úseky Trnava – Kúty, Čadca – Makov a Humenné – Stakčín. Táto samostatná možnosť bude od 10. júna zrušená. Štátny dopravca na daných tratiach zbieral prvé skúsenosti s SMS lístkami, ktoré následne vyhodnocoval.

ZSSK začiatkom tohto roka zjednodušovala aj nákup cestovného dokladu prostredníctvom internetu. V minulosti bolo potrebné pri kúpe cestovného lístka zadávať príliš veľké množstvo údajov, pričom bolo potrebné samostatne vypĺňať údaje o platiteľovi a cestujúcom aj v prípade, že išlo o tú istú osobu.

Cestujúci si už navyše cez internet zakúpené cestovné lístky nemusia tlačiť. Stačí, ak sa preukážu dokladom uloženým v mobile alebo tablete. V nočných vlakoch sa však cestujúci opakovane stretávali s tým, že vlakový personál tretej firmy lístky akceptovať nechcel.

Napriek tomu systém nefunguje tak jednoducho, ako sú cestujúci zvyknutí zo súkromných vlakov spoločnosti RegioJet. V žltých vlakoch sa stačí preukázať číselným kódom lístka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #mobil #sms