Brazílska ekonomika sa vymanila z hlbokej krízy

Brazílska ekonomika sa vymanila z doteraz najhoršej recesie - v prvom štvrťroku sa jej hrubý domáci produkt zvýšil o jedno percento v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi, čo bol najvyšší rast za takmer štyri roky. Údaje, ktoré vo štvrtok zverejnila štatistická agentúra IBGE, sú v súlade s očakávaním analytikov oslovených agentúrou Reuters.

02.06.2017 07:14
debata

V porovnaní s predchádzajúcim rokom Brazília zaznamenala v prvých troch mesiacoch pokles HDP o 0,4 percenta a o 2,5 percenta v poslednom štvrťroku 2016, keď štvrťročný pokles predstavoval 0,5 percenta.

Brazílska ekonomika si podľa analytikov zrejme v druhom štvrťroku tempo rastu neudrží. V prvých troch mesiacoch ho totiž podporila mimoriadna úrodu kukurice a sójových bôbov. Poľnohospodárska produkcia v tomto období rástla najrýchlejším tempom od roku 1996. Za celý tento rok sa hrubý domáci produkt zrejme zvýši o 0,5 percenta a svoj ekonomický potenciál Brazília plne nevyužije ani v budúcom roku. V súčasnosti funguje približne na úrovni roku 2010.

Hospodársky rast po ôsmich štvrťrokoch prepadu je dobrou správou pre prezidenta Michela Temera, ktorý čelí obvineniu z korupcie a tlakom na rezignáciu odoláva. Najvyšší súd začal jeho vyšetrovanie pre „pasívnu korupciu, marenie spravodlivosti a zločinného spolčenia“.

„Kríza je za nami! Je to výsledok opatrení, ktoré sme prijali,“ uviedol Temer na twitteri pár minút po zverejnení štatistických dát.

Najhlbší a najdlhší hospodársky prepad krajiny od začiatku záznamov v roku 1901 priniesol obrovskú nezamestnanosť a vlani prispel k zosadeniu vtedajšej prezidentky Dilmy Rousseffovej, obžalovanej z manipulácie s výsledkami štátneho rozpočtu. V posledných dvoch rokoch sa HDP znižoval o tri percentá ročne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #HDP #BRICS