Americká ekonomika rastie, nedostatok ľudí tlačí hore mzdy

Americká ekonomika pokračuje v raste a silný trh práce stupňuje tlak na zvyšovanie miezd v mnohých odvetviach. Nedostatok pracovných síl v rôznych povolaniach v období od polovice apríla do konca mája hlásil rastúci počet regiónov. Vyplýva to z aktuálnej správy, ktorú zverejnila v stredu americká centrálna banka (Fed).

01.06.2017 09:26
debata (4)

Podľa tzv. Béžovej knihy, ktorá sa opiera o situačné hlásenia pobočiek Federálneho rezervného systému, „skromný alebo mierny“ rast v období od konca apríla do polovice mája banka evidovala vo väčšine zo svojich dvanástich regiónov.

Aktuálna správa poslúži Fed-u pri rozhodovaní o ďalšom smerovaní menovej politiky na najbližšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 13. a 14. júna. Fed v decembri 2008 znížil kľúčovú úrokovú sadzbu na rekordné minimum blízko nuly, kde ju ponechal bez zmeny sedem rokov. Po marcovom a decembrovom zvyšovaní úrokových sadzieb o štvrtinu percentuálneho bodu analytici očakávajú, že na júnovom zasadnutí posunie Fed kľúčovú sadzbu opäť nahor, uviedla agentúra AP.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed