Kvóty na cukor od jesene zrušia

Výrobné kvóty na cukor a minimálna cena cukrovej repy v rámci krajín Európskej únie sa skončia 30. septembra tohto roka.

28.05.2017 11:51
debata (5)

Od začiatku októbra sa tak európsky trh s cukrom liberalizuje, keďže sa prestane uplatňovať trhový poriadok s cukrom. Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) to bude v praxi bude znamenať, že každý členský štát vyrobí toľko cukru, koľko uzná za vhodné.

Ako ďalej SPPK uviedla, uvoľnenie regulačných obmedzení zvýši tlak na konkurenciu každého jedného výrobcu. „Čaká nás nová éra, ktorá bude plná výziev a nových možností. Musíme byť na ňu všetci spoločne pripravení. Cukrovarníci spoločne s pestovateľmi repy spravili veľký kus práce. Veríme, že liberalizáciu trhu zvládneme,“ povedal predseda predstavenstva Považského cukru, a. s. Michal Abelovič.

Podľa súčasných kvót sa produkcia cukru na Slovensku stanovuje na úroveň 112 319,5 tony. „Produkciu cukru nad túto kvótu musíme spracovať v chemickom priemysle alebo vyviezť na trhy mimo krajín EÚ, čím sa takýto cukor stáva finančne menej hodnotným,“ skonštatovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Slovenský cukrovarnícky spolok už koncom minulého roka odhadoval, že v aktuálnej cukrovarníckej kampani v sezóne 2016 a 2017 sa vyprodukuje rekordné množstvo cukru. Celková produkcia by mohla byť okolo 215 až 220 tisíc ton cukru.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #cukor