Tempo rastu úverov na bývanie by sa malo zmierniť

Záujem o úvery na bývanie zo strany Slovákov bude zrejme naďalej rásť, avšak predpokladá sa, že tempo rastu bude spomaľovať.

25.05.2017 11:40
debata

V marci minulého roka začal refinančný boom, kedy objemy nových úverov narástli skokovo, uviedol portál voFinanciach.sk. „Veľa nových úverov bolo použitých na refinancovanie starších úverov a tí, čo plánovali refinancovať, tak už väčšinou spravili,“ povedal výkonný riaditeľ portálu FinancnyKompas.sk Maroš Ovčarik.

Poštová banka potvrdila, že vzhľadom na stále atraktívne úrokové sadzby je záujem Slovákov o hypotéky naďalej vysoký. „Do budúcna predpokladáme mierny pokles, ktorý bude spôsobený najmä rastom cien nehnuteľností a vyššími úrokovými sadzbami,“ naznačila Melinda Burdanová, úverový špecialista Poštovej banky.

V rámci aktuálnych zmien sa zvýšil nárok na rezervu v príjmoch žiadateľov o úver. Od 1. marca tohto roka sa sprísnili pravidlá na posudzovanie schopnosti splácať úver. Záujemcovia o úver s nižšími príjmami a malou rezervou vlastných nasporených prostriedkov nemusia podľa vyjadrení UniCreditu dostať tak vysoký úver, ako to bolo predchádzajúci rok.

Ako uviedla hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková, ľudia naďalej záujem o hypotéky majú. Informovanosť je podľa nej vysoká a prichádzajúci záujemcovia väčšinou už vedia, že na financovanie bývania je ideálne mať nasporenú časť, aspoň 10 – 20 %. „Sprísnenia pocítia najmä ľudia s nižšími príjmami a potom ľudia, ktorí už nejakú hypotéku majú a chceli by ďalšiu,“ doplnila pre portál voFinanciach.sk Ďuďáková.

„Predpokladáme, že prísnejšie pravidlá budú do určitej miery pribrzďovať dopyt po nehnuteľnostiach a aj dopyt po úveroch na bývanie. Očakávame, že počas prvého tohtoročného kvartálu dopyt po realitách ešte výrazne rástol, keďže záujemcovia chceli využiť existujúce výhodné podmienky na trhu,“ skonštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Následne v ďalšej časti roka sa dopyt po úveroch na bývanie a aj dopyt po nehnuteľnostiach podľa Glasovej pravdepodobne viac zastabilizuje. Brzdiaco budú na dopyt po úveroch na bývanie okrem prísnejších pravidiel NBS pôsobiť podľa analytičky aj vyššie ceny nehnuteľností, ktorých zdraženie bolo v posledných mesiacoch citeľné.

Ako uviedol Jozef Beständig zo spoločnosti Fincentrum, v strednodobom horizonte sa predpokladá mierne ochladenie. Na jeseň Európska centrálna banka ukončí a zrejme nepredĺži program kvantitatívneho uvoľňovania. „Zrejme začne uvažovať i o ukončení politiky nulových sadzieb a do konca budúceho roka môžeme byť svedkami zvyšovania úrokových mier v eurozóne. Začínajú totiž, síce pozvoľna, rásť spotrebiteľské ceny naprieč eurozónou,“ vysvetlil Beständig.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #hypotéka