Top fabrikám chýba 50-tisíc ľudí

Najväčším firmám pri nových investíciách na Slovensku chýbajú kvalifikovaní ľudia. Aktuálne sú veľké zahraničné koncerny spolu so svojimi dodávateľmi schopné v domácej ekonomike okamžite obsadiť až 50-tisíc voľných pracovných miest. Tvrdia však, že v praxi nemajú kým.

23.05.2017 12:00
debata (20)

Desaťtisícom nezamestnaných sa neoplatí oficiálne pracovať aj pre prebiehajúce exekúcie a časť ľudí nie je ochotná sťahovať sa za prácou. O možných riešeniach týchto problémov rokoval v pondelok so 14 predstaviteľmi zahraničných firiem premiér Robert Fico.

"Až približne 50-tisíc ľudí môže pre trh práce uvoľniť pripravovaná úverová amnestia,“ povedal premiér. Na 5-miliónovom Slovensku sa aktuálne vymáhajú viac ako 3 milióny exekúcií. Navyše ďalšie státisíce ľudí čakajú v neistote pre špekulatívne správanie vymáhačských spoločností.

V popredí sprava predseda vlády Robert Fico,... Foto: SITA, Peter Maďar
Robert Fico, firmy, investori, Peter Žiga, Peter Kažimír V popredí sprava predseda vlády Robert Fico, minister hospodárstva Peter Žiga a minister financií Peter Kažimír počas stretnutia s kľúčovými investormi na Slovensku.

Nedostatok pracovnej sily bude vláda riešiť aj razantnejšou podporou duálneho vzdelávania. Ďalej štát plánuje aj prostredníctvom štedrej finančnej podpory motivovať ľudí bez práce k presťahovaniu sa z hladových dolín do priemyselne rozvinutých regiónov Slovenska.

"Uvažujeme, že príspevok až vo výške 4-tisíc eur môže dostať nezamestnaný človek, ktorý kvôli práci zmení trvalé bydlisko. Tiež uvažujeme aj o ďalších nástrojoch,“ načrtol Fico. V hre je napríklad stavanie štátnych nájomných bytov v tesnej blízkosti rozrastajúcich sa fabrík. Ďalej pre ľudí ochotných dochádzať na týždňovky sa zvažuje zvýšenie príspevku na dochádzanie za prácou zo súčasných 135 eur na 200 eur.

"Najväčší problém týchto príspevkov vidím v tom , že nie sú prideľované automaticky a je na rozhodnutí úradníka, komu peniaze dá a komu nie. Zbytočne sa tak otvárajú dvere možnej korupcii a za lepšie riešenie považujem automatické prideľovanie peňazí po splnení presne stanovených podmienok,“ povedal riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. Ten zároveň navrhuje, aby úrady práce pracovali s ľuďmi z hladových dolín aj po nástupe do zamestnania v priemyselnej časti Slovenska.

"Mohli by im napríklad pomôcť pri vybavení všeobecného lekára, detskej škôlky či pri nájdení ubytovania. V mnohých prípadoch totiž ide o jednoduchších ľudí, ktorí majú problém zorientovať sa v cudzom meste,“ dodal Páleník.

Aktuálne je miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku na úrovni 7,74 percenta a bez práce je stále viac ako 211-tisíc Slovákov. Premiér včera s investormi preberal aj posilnenie rozvoja vedy a výskumu. Vláda fabrikám sľúbila od začiatku roka posilniť takzvaný super odpočet. "Ak dnes podniky investujú do rozvoja vedy na Slovensku 1 euro, môžu si dane znížiť o 1,25 eura. Tento takzvaný super odpočet sa od začiatku roka 2018 zvýši na 2 eurá,“ uviedol Fico. Do dodávok súčiastok pre veľké fabriky sa vláda bude snažiť zapojiť čo najviac malých a stredných slovenských firiem. Posledným zo štyroch prerokovaných okruhov bol boj proti korupcií.

Investori na stretnutí premiérovi povedali, že počas rozhodovaní o umiestnení investície priamo na Slovensku, nežiadal od nich nikto žiadny úplatok. Fico zároveň investorov vyzval, aby mu nahlásili akýkoľvek pokus o korupciu, s ktorým sa pri podnikaní na Slovensku stretnú.

Veľa si vláda sľubuje od riešenia problému exekúcií. "V časoch krízy som ako živnostník nevládal splatiť dva spotrebné úvery a problémy som mal aj s pravidelným platením zdravotných a sociálnych odvodov. Mojím šťastím v nešťastí bolo, že nemám žiadny majetok, keďže ako začínajúci podnikateľ som býval u rodičov a tak mi exekútor nakoniec nemal čo vziať,“ opísal svoje neúspešné podnikanie v predaji mobilov Michal Hollý z Nitry.

Ten po skončení živnosti nastúpil do trvalého pracovného pomeru a približne po dvoch rokoch sa mu podarilo vyrovnať dlhy voči zdravotnej a Sociálnej poisťovni.

"No dlhy voči bankám zostali takpovediac visieť vo vzduchu. Keď vymáhačské spoločnosti zistili, že nemám žiadny majetok, nepodali na mňa exekúciu. Teraz čakajú kým si niečo zarobím a potom mi to budú chcieť zobrať,“ dodal Hollý. Ten tvrdí, že na rozumné splácanie vzniknutého dlhu bez započítania rôznych sankcií je ochotný pristúpiť aj dnes, ale vymáhačská spoločnosť žiada zaplatenie aj vysokých sankčných úrokov. O tomto probléme vedia aj centrá právnej pomoci poskytujúce bezplatné poradenstvo pri realizácií osobného bankrotu a pripravovaný návrh úverovej amnestie možno bude riešiť aj tento problém.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy