Bitcoin rapídne narástol až na hodnotu 2100 dolárov

Kybernetická mena bitcoin pokračuje v rastoch na nové rekordy a v pondelok jej hodnota stúpla nad 2100 USD. Za posledný mesiac tak vzrástla o viac ako 65 percent. Uviedla to na svojich internetových stránkach BBC. Stabilný rast meny je zrejme spojený so zmenou politík v Japonsku a Číne, ktoré uľahčili špekulantom obchody s bitcoinom.

22.05.2017 18:54
debata (8)

Bitcoin prelomil hranicu 1000 dolárov v novembri 2013. Odvtedy však jeho kurz výrazne kolísal. Na začiatku roku 2014 bola hodnota jedného bitcoinu len 280 dolárov. Na konci minulého roka predstavovala zhruba 900 USD. Od začiatku tohto roka tak bitcoin stúpol o 125 percent. Od roku 2010 je bitcoin menou s najvyšším výkonom, s jedinou výnimkou, ktorou bol rok 2014.

Podľa agentúry Bloomberg k ďalšiemu rastu bitcoinu v pondelok prispelo tiež oslabenie amerického dolára a správa, že aerolinky Peach sa stali prvou japonskou leteckou spoločnosťou, ktorá prijíma digitálnu menu. Posilňovaniu tiež pomáhajú špekulácie, že americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) by mohla zmeniť svoje rozhodnutie o bitcoinovom fonde dvojčiat Winklevossových, ktorý pôvodne zamietla.

Úhrnná hodnota všetkých bitcoinov v obehu teraz je takmer 35,9 miliardy dolárov.

Rastúci záujem o bitcoin vyvolal vznik mnohých ďalších digitálnych mien. K ich obľúbenosti prispelo aj to, že technológia, ktorá stojí za bitcoinom, sa nedokáže vyrovnať s jeho obľubou a rastom. Podľa jedného z odhadov bitcoin teraz tvorí len 47 percent všetkých obchodov s kryptomenami a konkurenčné meny ako ethereum a ripple posilňujú v posledných mesiacoch oveľa rýchlejšie ako bitcoin. Niektorí komentátori však už pre posilňovanie týchto mien naznačujú, že na trhu s kryptomenami rastie neudržateľná bublina.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin