Škody po mrazoch sú aj v Poľsku, Česku a Maďarsku

Slovensko nebolo jedinou krajinou, ktorú potrápila mrazivá jar. Prízemné mrazy udreli aj v susednom Poľsku. Poškodené sú hlavne jablone a jahody.

22.05.2017 11:00
debata (1)

„Keďže Poliaci sú najväčšími pestovateľmi jahôd na svete, výpadky úrody pre tohtoročné jarné mrazy pocíti aj európsky trh,“ upozorňuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Ceny jahôd sa podľa nej zvýšia o desatinu. Jablká zdražejú do troch percent medziročne.

Mrzlo aj v Maďarsku a Česku. České vinice zasiahli mrazy už druhý rok. Tohtoročné škody odhadujú tamojší pestovatelia na 1,2 miliardy českých korún (vyše 45 miliónov eur). Počítajú aj s nedostatkom hrozna a rastom cien na trhu.

Tento rok je druhým v slede, keď sa urodí... Foto: Ivan Majerský, Pravda
hrozno, víno, vinice, vidiek, mesto Tento rok je druhým v slede, keď sa urodí menej hrozna, a teda vyrobí aj menej vína.

Škody rátajú aj v českých sadoch. „Najväčšie straty sú predpokladané v sadoch na južnej Morave, vo východných Čechách a na severnej Morave, a to predovšetkým pri broskyniach, marhuliach, čerešniach, hruškách a tiež jabloniach,“ hodnotí hovorkyňa českého ministerstva poľnohospodárstva Markéta Ježková. Rezort je pritom podľa nej pripravený ovocinárov v prípade veľkých škôd odškodňovať tak ako vlani, podľa možností štátneho rozpočtu. Minulú jar tam vymrzli hlavne marhule – niekde úplne, inde zachránili tretinu úrody. Zničená bola aj úroda čerešní, jahôd a ríbezlí. Farmárom vyplatili kompenzácie škôd vo výške 133 miliónov českých korún (takmer päť miliónov eur).

Na Slovensku kompenzácie za vlaňajšie škody spôsobené mrazmi v celkovej výške 3,5 milióna eur mohli získať ovocinári, ktorí pestovali ovocie od roku 2013 a dosiahli minimálne 30 percent úrody z priemernej produkcie konkrétneho druhu ovocia. Väčšina ovocinárov využila peniaze na protimrazovú ochranu.

Pre prízemné mrazy napriek tomu aj tento rok vymrzli hlavne jahody, čerešne, jablone a slivky, ale aj orechy či vinič. „Ceny potravín v našich obchodoch budú počas tohto roka vyššie ako vlani,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Dramaticky to vyzerá práve pri ovocí. „Tie druhy, ktorých úroda už bola poškodená mrazmi, budú pravdepodobne drahšie,“ hovorí.

Mierny pokles cien sezónneho ovocia sa dá podľa Glasovej očakávať len v letných mesiacoch, no všetko bude závisieť od úrody. Na jeseň môžu opäť ceny potravín začať postupne rásť, dodáva. Podobný vývoj sa dá očakávať aj pri zelenine.

V tomto roku sa podľa Glasovej prejavilo zdražovanie najvýraznejšie v januári a vo februári. Ceny vtedy medzimesačne vzrástli takmer o dve percentá. Hore ich ťahali hlavne tuhé mrazy, ktoré zasiahli aj juh Európy. Úroda v Taliansku a Španielsku, ktoré dodávajú zeleninu a ovocie aj na náš trh, tak bola oveľa slabšia ako zvyčajne. Práve to podľa nej tlačilo ceny nahor. Mierna úľava prišla na jar, keď sa rast cien zmiernil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mráz #ovocinári