Euro silnie, pomáha mu aj pokles politických rizík

Euro sa v piatok voči doláru vyšplhalo na nové šesťmesačné maximum v blízkosti 1,12 USD. Od začiatku týždňa si jednotná európska mena pripísala viac ako dve percentá a bola tak na ceste k najvýraznejšiemu týždennému nárastu od vlaňajšieho februára.

21.05.2017 06:43
debata

Dolár sa tento týždeň dostal pod tlak pre obavy ohľadom politickej situácie v Spojených štátoch. Americkú politickú scénu rozvírili ďalšie informácie okolo údajných väzieb tímu prezidenta Donalda Trumpa na Rusko. Finančné trhy teraz strácajú dôveru v Trumpovu schopnosť presadiť sľubované investície do infraštruktúry a znižovanie daní.

Voči košu popredných mien bol americký dolár na ceste k najprudšiemu týždennému poklesu od vlaňajšieho apríla. Dolárový index, ktorý meria výkon dolára k šiestich hlavným svetovým menám, sa v piatok dostal na najnižšiu úroveň od 9. novembra, teda odo dňa, keď boli vyhlásené výsledky prezidentských volieb v USA. Od začiatku týždňa index strácal zhruba dve percentá.

Euro v piatok posilnilo až o 0,8 percenta na 1,1196 USD. K rastu jednotnej európskej meny podľa analytikov prispievajú vyhliadky na sprísňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB).

„Teraz, keď sú francúzske (prezidentské) voľby za nami, politické riziká v Európe klesla. Pozornosť finančných trhov sa vracia k menovej politike,“ uviedol jeden analytikov spoločnosti Commerzbank.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár