Americká obchodná komora v Nemecku dúfa, že sa obnovia rokovania o TTIP

Americká obchodná komora v Nemecku dúfa v obnovenie rozhovorov o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou. Agentúre DPA to v piatok povedal prezident komory Bernhard Mattes.

20.05.2017 10:35
debata (2)

Plánovaná dohoda s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodných vzťahoch medzi EÚ a USA. Hlavný obchodný poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa však začiatkom roka označil rozhovory za mŕtve.

„Som si istý, že téma transatlantickej dohody o voľnom obchode sa po (nemeckých parlamentných) voľbách vráti na stôl,“ uviedol Mattes. „Dvere sú stále otvorené,“ dodal. Parlamentné voľby v Nemecku sa budú konať v septembri.

Britský denník The Times minulý mesiac informoval, že Trump zmiernil svoj odpor voči obchodnému vyjednávaniu s Európskou úniou. Podiel na zmene stanoviska vraj mala hlavne nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá v marci v súkromnom rozhovore Trumpa presvedčila, že vyjednanie obchodné dohody USA s EÚ bude jednoduchšie, než Biely dom predpokladal.

Zástancovia TTIP tvrdí, že dohoda obom stranám prinesie zrýchlenie hospodárskeho rastu. Podľa odporcov ale dá väčšiu silu nadnárodným spoločnostiam a povedie k zhoršeniu potravinárskych, ekologických i pracovných noriem. Na protest proti dohode sa už uskutočnila séria demonštrácií po celej Európe.

2 debata chyba