Toyota, Subaru, Mazda a BMW odškodnia majiteľov áut v USA so zlými airbagmi

Automobilky Toyota, Subaru, Mazda a BMW súhlasili, že vynaložia 553 mil. USD na odškodnenie majiteľov 15,8 mil. áut v USA v súvislosti so zvolávaním vozidiel na výmenu airbagov firmy Takata.

19.05.2017 12:51
debata (1)

Títo štyria výrobcovia áut sa v dokumentoch, ktoré predložili federálnemu súdu v Miami, zároveň zaviazali, že zvýšia svoju snahu a zabezpečia, aby boli vozidlá opravené. Najviac má zaplatiť Toyota, a to 278,5 mil. USD. Súd ešte len bude návrh odškodnenia schvaľovať.

Inflátory airbagov firmy Takata môžu explodovať a vodičov a cestujúcich môžu zasiahnuť úlomky. Tento problém odštartoval najväčšie zvolávanie áut v histórii USA. Návrh dohody o odškodnení sa týka 9,2 mil. áut firmy Toyota, 2,6 mil. vozidiel Subaru, 2,3 mil. áut BMW a 1,7 mil. automobilov Mazda. Ide o autá vyrobené v rokoch 2000 až 2016. Japonský výrobca airbagov Takata Corp. vo februári na americkom federálnom súde priznal, že sa dopustil podvodu. Firma pre zatajovanie poruchovosti svojich airbagov súhlasila so zaplatením pokuty 1 mld. USD.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #airbagy