Potravinári: Vzďaľujeme sa od sebestačnosti

Slovensko nie je potravinovo sebestačné a od dosiahnutia tohto cieľa sa stále viac vzďaľuje, upozornila Potravinárska komora Slovenska (PKS), podľa ktorej zastúpenie domácich potravín na pultoch slovenských obchodných reťazcov neustále klesá.

18.05.2017 11:27
debata (2)

Z najnovšieho prieskumu agentúry GfK Slovensko pre PKS vyplýva, že na Slovensku je väčšina ponúkaných potravín zo zahraničia. Výnimkou sú iba mlieko, minerálne vody a alkoholické nápoje. Kým v roku 2011 zastúpenie domácich potravín v slovenských obchodoch ešte dosiahlo 50 percent, tento rok tento podiel v 360 sledovaných predajniach dosiahol nové minimum 37,2 percenta.

„Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším podielom dovezených potravín v obchodných reťazcoch. Potravinársky priemysel na Slovensku upadá, v potravinárskom priemysle klesá zamestnanosť. Zatiaľ čo v iných krajinách sú domáce potraviny témou, na Slovensku sa potravinárskemu priemyslu nevenuje patričná pozornosť,“ uviedla riaditeľka PKS Jarmila Halgašová. Dodala, že napríklad počtom obyvateľov dvojnásobne väčšia Česká republika vyrába trojnásobne viac potravín ako Slovensko.

Najviac slovenských potravín ponúkali domáce obchodné siete COOP Jednota a CBA, na opačnej strane rebríčka skončil diskontný reťazec Lidl. Z jednotlivých druhov potravín má slovenská produkcia najmenšie zastúpenie na pultoch obchodných reťazcov u olejov, cukrovinkách a konzervovaných produktoch.

„Nadpolovičná podiel si zachovávajú len potraviny s nízkou pridanou hodnotou, zatiaľ čo podiel výrobkov s vyššou pridanou na slovenskom trhu klesá. Stále viac narastá export export základných surovín a rastie dovoz potravín,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay. Dodal, že v rozvinutejších regiónoch Slovenska cena už nie je pre zákazníka hlavným dôvodom pri rozhodovaní o tom, ktoré potraviny nakúpi.

Podľa Poturnaya podpora štátu pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo je na Slovensku tretia najnižšia z celej EÚ. Uviedol tiež, že po schválení nového zákona o odpadoch producentom stúpli náklady na recykláciu odpadov z obalov na zhruba 40 miliónov eur, teda na osemnásobok pôvodnej sumy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #sebestačnosť