Diaľnice: Pôda chýba aj na Spiši a v Šariši

Vyvlastňovanie pozemkov pod diaľnicami sa bude riadiť novými pravidlami. Parlament včera schválil novelu zákona, ktorý umožní štátu požiadať o stavebné povolenie aj na pozemky, ktoré ešte nevyvlastnil.

17.05.2017 13:00
vyvlastňovanie Foto: ,
Nové pravidlá vyvlastňovania sa najprv použijú na získanie pozemkov pod bratislavským obchvatom, neskôr možno aj v iných regiónoch Slovenska.
debata

Dôvodom bleskovej zmeny zákona sú problémy s výkupom pozemkov pod nultým obchvatom hlavného mesta na diaľnici D4. Novelu zákona ešte musí podpísať prezident Andrej Kiska.

Nové pravidlá vyvlastňovania sa však môžu uplatniť aj na iných diaľničných úsekoch v prípade, že vlastníci sa so štátom nebudú chcieť na predaji svojich pozemkov dohodnúť. V súčasnosti podľa informácií na internetovej stránke Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) prebieha výkup pozemkov pod druhou etapou severného obchvatu Prešova na rýchlostnej ceste R4.

Diaľničiari v súčasnosti vykupujú pozemky aj pod plánovaným diaľničným privádzačom zo severnej diaľnice D1 smerom na Spišskú Novú Ves. Rovnako tak v prípade komplikácií sa po novom môžu vyvlastňovať pozemky aj pod diaľnicou D1 v úseku Turany – Hubová. Ministerstvo dopravy však tvrdí, že v súčasnosti je predčasné hovoriť o tom, kde všade sa bude podľa nových pravidiel vyvlastňovať.

Novela zákona o vyvlastňovaní zavádza aj nový pojem predčasnej držby, ktorý umožní začať štátu práce aj na pozemkoch, ktoré ešte nevyvlastnil. Majitelia pozemkov pod diaľnicou D4 totiž ohrozujú celý projekt podľa rezortu dopravy z dôvodu neúmerných požiadaviek.

Približne 10 majiteľov neakceptuje ponuku štátu, ktorá vznikla na základe znaleckých posudkov, a požadujú viac. „Uzatvorili sme 11-tisíc zmlúv a väčšina z nich súhlasila s cenou určenou znaleckým posudkom. Potom sme sa zasekli. Náš znalecký posudok a znalecký posudok niektorých vlastníkov bol úplne odlišný,“ povedal v rozhovore pre Pravdu minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Šéf rezortu dopravy tvrdí, že urobil všetko preto, aby zákon bol v súlade s ústavou. Pripravoval ho tím niekoľkých právnikov.

Štát vyplatil vlastníkom pôdy 40 eur za štvorcový meter, pričom poslední desiati vlastníci požadujú až 120 eur. V kauze má figurovať aj firma, ktorá vlastní pozemky pod nitrianskym závodom automobilky Jaguar Land Rover. Kontroverzná spoločnosť na otázky Pravdy neodpovedala. Opozícia zmeny vo vyvlastňovaní spochybnila a hovorí o rozpore s ústavou.

Ministerstvo spravodlivosti však tvrdí, že zákon je v poriadku. Obchvat Bratislavy spolu s rýchlostnou cestou R7 v smere na Dunajskú Stredu má v roku 2020 odblokovať hlavné mesto od nekonečných dopravných zápch. Rezort dopravy nechce uviesť, čo hrozí v prípade, ak štát nedokáže vykúpiť pozemky pod už podpísaným verejno-súkromným PPP projektom s hodnotou 1,7 miliardy, ktorý má realizovať a 30 rokov prevádzkovať španielska spoločnosť Cintra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #pôda #Šariš #spiš #vyvlastňovanie pozemkov