Čína chce spojiť svet obchodu Hodvábnou cestou, investuje miliardy

Čína chce do svojho ambiciózneho plánu obchodnej Hodvábnej cesty, ktorá spojí Áziu, Európu i Afriku, investovať 124 miliárd dolárov. Povedal to na špeciálnom summite, venovanému Hodvábnej ceste, čínsky prezident Si Ťin-pching. Na summite sa stretlo približne 30 štátnikov z celého sveta. Zúčastňuje sa ho aj český prezident Miloš Zeman.

14.05.2017 08:00
debata (55)

Si Ťin-pching pri začatí summitu uviedol, že Peking na projekt vynaloží 124 miliárd dolárov. Vyzval na opustenie starých modelov založených na rivalite a diplomatických mocenských hrách.

Hodvábna cesta by mala zlepšiť dopravné spojenie medzi Áziou, Európou i Afrikou a tým zlepšiť aj vzájomnú obchodnú a ekonomickú spoluprácu. Pre jej realizáciu bude potrebná rozsiahla obnova infraštruktúry v mnohých krajinách. Má byť rozdelená na dve časti, a to na pozemný a námorný koridor. V rámci projektu budú vybudované moderné železničné trate alebo prístavy.

Čínsky prezident Si Ťin-pching na začiatku... Foto: Reuters, Thomas Peter
Čínsky prezident Si Ťin-pching, Hodvábna cesta Čínsky prezident Si Ťin-pching na začiatku summitu o Hodvábnej ceste v Pekingu 14. mája 2017.

Hodvábna cesta má nadviazať na tradíciu starovekej a stredovekej Hodvábnej cesty, keď sieť ciest spájala východnú a stredú Ázii so Stredomorím. Okrem iného po nej vozili z Číny hodváb.

Kritici sa však obávajú, že Peking sa rozsiahlymi investíciami pokúsi kúpiť vplyv v rozvojových krajinách.

Na summite sa zišlo okolo 30 štátnikov. Zeman je jediným prezidentom z krajín Európskej únie. Niektoré krajiny EÚ na stretnutie vyslali predstaviteľov vlády. Čína berie konferenciu veľmi vážne. Reklamy a upozornenia na akciu sú v uliciach Pekingu umiestnené doslova na každom stĺpe. Na summit sa akreditovali stovky novinárov z celej Číny, organizátori pre nich nachystali propagačné materiály nielen o Hodvábnej ceste, ale napríklad aj o Pekingu alebo čínskej komunistickej strane.

Český prezident Miloš Zeman v Číne označil novú Hodvábnu cestu za najviac fascinujúci projekt v novodobých dejinách. V prejave na summite v Pekingu Zeman projekt prirovnal k Marshallovmu plánu pomoci povojnovej Európe. Očakávané náklady však podľa neho budú dvanásťkrát väčšie.

Pokiaľ má byť tento projekt úspešný, je podľa Zemana nevyhnutné vyhodnotiť možné riziká a nespoliehať sa len na optimistické analýzy. „Musíme robiť všetko pre to, aby sme sa vyhli katastrofe, pretože ako viete, katastrofy sú v histórii ľudstva častým javom,“ uviedol Zeman v angličtine.

Na novú Hodvábnú cestu sa podľa neho nemožno pozerať len z technického hľadiska, ale aj ako na možné skutočné priateľstvo dvoch starých civilizácií.

Česká republika podľa Zemana na summite schválila 22 „pomerne malých“ projektov týkajúcich sa novej Hodvábnej cesty a ďalších 16 sa chystá pre česko-čínske investičné fórum v júli.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hodvábna cesta