MMF očakáva tvrdý dopad brexitu na írsku ekonomiku

Rozhodnutie Británie opustiť Európsku úniu zasiahne írsku ekonomiku výrazne negatívne, obchodné bariéry poškodia tradičné sektory. Vo svojej správe to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF).

13.05.2017 09:45
debata

Írska ekonomika v posledných troch rokoch dosahuje najlepšie výsledky v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ. Krajina je však považovaná za najviac zraniteľnú, pokiaľ ide o dopady takzvaného brexitu, a to pre blízke obchodné vzťahy s Britániou, svojim najbližším susedom.

„Hoci doteraz boli tie vplyvy mierne, očakáva sa, že celkový vplyv v strednodobom horizonte bude negatívne a podstatné,“ uvádza MMF vo výročnej správe o írskej ekonomike.

„Riziká sú najnaliehavejšie v tradičných sektoroch, ktoré sú závislé na obchode s Britániou, s potenciálne podstatnými dôsledkami na aktivitu a zamestnanosť mimo veľkých mestských centier,“ cituje zo správy agentúra Reuters.

Írsko je jednou z najotvorenejších európskych ekonomík a dane z príjmu právnických osôb tam patria k najnižším. Podľa správy MMF čelí Írsko tiež neistote pre plánované daňové reformy v USA a EÚ. Krajina by podľa MMF mala pokračovať v úsilí o rozšírenie svojho daňového základu.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Írsko #Brexit