Amazon dá pri nástupe viac ako 920 eur, pridá aj 13. plat

Spoločnosť Amazon zamestná v novom logistickom centre v Seredi približne tisíc ľudí. Ich nástupný plat spolu s dochádzkovým bonusom bude nad 920 eur mesačne, k tomu dostanú aj 13. plat a balíček zamestnaneckých výhod.

12.05.2017 16:34
debata (44)

Robiť za 600 či 700 eur mesačne v hrubom pri Trnave už bude málokto. Platmi v danom regióne, ako aj na celom západnom Slovensku pohne americký gigant Amazon, ktorý mzdovú latku pre bežných pracovníkov posúva k 900 eurám. Investor v piatok predstavil svoje logistické centrum, ktoré na jeseň otvorí v Seredi. Prácu tu pre najväčšieho maloobchodného predajcu na svete v priebehu troch rokov nájde viac ako tisíc ľudí. Platy sa majú v centre reverznej logistiky začínať pri plnej dochádzke a bonusoch od 920 eur.

Takto bude vyzerať nové logistické centrum... Foto: Vizualizácia Amazon
Amazon, Sered Takto bude vyzerať nové logistické centrum spoločnosti Amazon pri Seredi.

Investícia je prelomová aj v tom, že ide do regiónu s menej ako 3-percentnou nezamestnanosťou. Inak ako preplatením zamestnancov konkurenčných firiem Amazon ľudí nenájde. Uľahčiť dovoz ľudí z cudziny vláda odmieta.

„Nástupná sadzba je 4,6 eura na hodinu s tým, že po pracovných skúsenostiach narastie až na 6,5 eura na hodinu. Máme taktiež bonusovú schému až do 20 percent. To znamená, že podľa prepočtov pri plnej dochádzke a štandardne odvedenej práci by ten plat mal byť vyšší ako 900 eur mesačne,“ povedal Karel Foltýn, riaditeľ HR pre východnú a strednú Európu spoločnosti Amazon.

Amazon by podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) mohol byť jednou z prvých firiem, ktorá bude profitovať zo štátneho programu podpory dochádzky za prácou nad určitú vzdialenosť. „Pripravujeme spolu s rezortom práce stimuly pre nových pracovníkov, ktorí budú dochádzať do práce nad 60 – 70 kilometrov. Tá čiastka sa môže blížiť až k dvesto eurám mesačne, ale bola by poskytovaná len na limitované obdobie,“ povedal Kažimír. Podľa neho možno prichádza čas aj na to, aby sa ľudia z regiónov, kde nemožno nájsť prácu, presťahovali tam, kde je dostatok pracovných príležitostí. Musel by sa však rozbehnúť systém výstavby nájomných bytov. Kažimír zdôraznil, že spoločnosť Amazon nečerpala zo štátneho rozpočtu žiadnu investičnú podporu. Podporu na zriadenie priemyselného parku dostalo len mesto Sereď.

Lepšia dochádzka, vyšší plat

Mnohí investori majú plat naviazaný aj na dochádzku. Aj v Amazone bude mzda 920 eur len pri plnej dochádzke a maximálnych bonusoch, v opačnom prípade môže plat klesnúť až na 736 eur v hrubom. Pracovník dostane aj 13. plat a balíček zamestnaneckých výhod vrátane životného poistenia, doplnkového dôchodkového poistenia a súkromnej zdravotnej starostlivosti. Amazon bude preplácať 95 percent ročných nákladov na vzdelanie pre nastupujúcich zamestnancov počas štvorročného obdobia.

V Seredi budú pracovníci posudzovať stav produktov z európskych zásielok, ktoré nemohli byť doručené, alebo boli do Amazonu vrátené. S úspešnou firmou sú vo svete spájané aj viaceré kontroverzie. Najčastejšie sa spomínajú pracovné podmienky v expedičných skladoch, kde zamestnanci za zmenu prejdú aj niekoľko kilometrov, a ak neplnia stanovené kvóty, môžu dostať trestné body.

Plat bežných zamestnancov podľa viceprezidenta Amazonu pre Európu Roya Perticucciho nezostane na nástupnej úrovni. „Máme systém postupného zvyšovania. Samozrejme, vedúci pracovníci budú zarábať viac,“ dodal Perticucci. Podľa Perticucciho je výška avizovaného platu spolu s benefitmi dostatočne motivujúca. „Máme prehľad o úrovni platov v regióne,“ povedal včera v rozostavanej hale pred novinármi. Primátor Serede Martin Tomčányi dodal, že aj teraz pôsobia v regióne podnikatelia, ktoré si vedia udržať svojich pracovníkov. „Amazon má nadregionálny význam. Verím, že dokáže stiahnuť ľudí nielen z okolia, ale aj z východu. Zrejme dôjde aj k tomu, že si budú firmy kradnúť zamestnancov,“ doplnil Tomčányi.

Boj o zamestnancov?

Predpokladá sa, že podľa vzoru Amazonu budú musieť ísť hore s platmi aj v trnavskej automobilke PSA Slovakia, galantskom Samsungu, nitrianskom Foxconne a prispôsobiť sa musí aj Jaguar Land Rover, ktorý stavia závod v Nitre. Robotnícke platy v okolí Trnavy závisia od náročnosti práce. Pri ručnej montáži elektroniky ponúkajú od 540 do 700 eur v hrubom. Mzda pri výrobe plastov do automobilov je od 650 eur po 850 eur. Ťažšia práca v podobe obrábania hliníka je ohodnotená 900 eurami mesačne.

V trnavskom závode PSA Peugeot Citroen Slovakia sa priemerné hrubé mzdy pohybujú podľa odborov na úrovni okolo 1 300 eur. Nástupný plat je nižší. Napriek tomu má automobilka problém nájsť dostatok ľudí. Podľa očakávaní sa nenaplnila ani štvrtá víkendová pracovná zmena, ktorú spustili začiatkom tohto roku. Problém riešia dovozom zahraničných pracovníkov. Časť zamestnancov Peugeotu už teraz prešla k britskej automobilke Jaguar Land Rover, ktorá buduje svoj závod pri Nitre a výrobu plánuje spustiť koncom budúceho roka.

Jaguar pri ohlásení investície na Slovensku prisľúbil priemerné mzdy na úrovni 1 225 eur mesačne. Pečivárne Sereď, ktoré majú v meste 60-ročnú tradíciu, dnes zamestnávajú približne 780 ľudí, Počítajú s tým, že niektorí zamestnanci využijú možnosť a odídu do Amazonu. „Aby sme zostali aj naďalej atraktívnym zamestnávateľom, zaviedli sme niekoľko noviniek v kolektívnej zmluve, ktoré sa týkajú úpravy miezd, ale aj  systému benefitov pre našich zamestnancov,“ povedala Gabriela Smerigová, hovorkyňa I.D.C. Holding, pod ktorú seredská výroba patrí.

Amazon sa bude musieť vysporiadať s nízkou mierou evidovanej nezamestnanosti v okrese Galanta, kam Sereď patrí. V marci tohto roku bola na úrovni 2,88 percenta, čo je tretia najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti v rámci Slovenska. Pod tromi percentami sa držala aj susedných v okresoch Trnava a Hlohovec.

Galantský úrad práce evidoval takmer 1 800 nahlásených voľných pracovných miest od 119 poskytovateľov. „Najväčší záujem a zároveň ťažšie obsaditeľné sú pracovné miesta ako operátor výroby na výrobu plastov, skladník, operátor vysokozdvižného vozíka a ručný balič, plnič,“ priblížila riaditeľka úradu Andrea Brunnerová. Dá sa predpokladať, že o obsadenie podobných pozícií bude mať záujem aj americký investor. Priemerná hrubá mzda v oblasti logistiky dosahovala vo vlaňajšom 4. štvrťroku v okrese Galanta 873 eur. Výstižnejším pre trh práce je však medián hrubej mesačnej mzdy, a ten predstavoval sumu 722 eur.

Pracovníkov chce americký gigant hľadať aj medzi nezamestnanými. „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a úrady práce budú spolupracovať s investorom pri nábore a výbere zamestnancov z radov evidovaných uchádzačov o zamestnanie v nasledujúcich mesiacoch. Štruktúru pozícií a aj požiadavky budeme poznať v krátkom čase,“ ozrejmila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Problém s novými investormi

Na Slovensku pri 8-percentnej nezamestnanosti, ktorá má ďalej klesať, bude čoraz väčší problém prilákať veľkých investorov. Do oblastí s vysokou nezamestnanosťou na juhu stredného Slovensku a na východ krajiny stále nesmeruje dostatok investícií. Firmám chýba infraštruktúra v podobe diaľnic a tiež vhodná pracovná sila. Mnohé mladé rodiny sa z Gemera či Zemplína odsťahovali na západ, populácia v daných oblastiach starne a v mnohých prípadoch je vypuklá problematika Rómov a ich zaradenie do pracovného procesu. Mzdy na západe krajiny a najmä výber rôznych pozícií motivujú východniarov presťahovať sa. Napríklad v Michalovciach ponúka fabrika na výrobu káblových zväzkov plat 530 eur, a to sa mnohým mladým ľuďom máli.

„Pri Nitre vznikajú tisícky nových pracovných miest. Možno prichádza čas na to, aby obyvatelia z východného Slovenska alebo z lokalít, kde je ťažké nájsť prácu, urobili závažné rozhodnutie a natrvalo sa presťahovali,“ tvrdí Kažimír.

Ak mladí ľudia zo Zemplína neodídu na západ alebo rovno do cudziny, zamieria zväčša do Prešova a Košíc, kam môžu aj dochádzať. V Košiciach pred týždňom odštartovala výstavbu svojej najväčšej európskej fabriky japonská MinebeaMitsumi. Prácu nájde 1 100 ľudí, z toho sto vo výskumnom a vývojovom centre, a priemerné mzdy majú byť okolo 1 500 eur v hrubom.

To, že platy musia ísť vyššie v celej krajine, tvrdí aj vláda. Smer aktuálne navrhuje, aby minimálna mzda v krajine stúpla zo súčasných 435 eur na takmer 500 eur v hrubom. Okrem toho v sociálnom balíčku koalícia aktuálne zvažuje vyššie príplatky za prácu cez sviatky či v noci, 13. a 14. platy nezaťažené o všetky odvody a nižšie daňové zaťaženie práce.

Článok z agentúry sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sereď #Amazon