Stupavská kyslá kapusta získala chránené označenie pôvodu

Stupavská kyslá kapusta, takzvané "Stupavské zelé", získala vo štvrtok od Európskej komisie chránené označenie pôvodu (CHOP). Znamená to, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobité zemepisné prostredie a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti.

11.05.2017 13:49
debata (1)

Po „Žitavskej paprike“ tak ide o druhú potravinu v tejto kategórii zo Slovenska, ktorá získala CHOP. Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimír Machalík.

„Na Slovensku vyrábame kvalitné, chutné a zdravé potraviny. Stupavské zelé je jednou z nich. Slovenskí spotrebitelia, nesiahajme len po potravinách v nablýskaných obaloch, ktoré cestovali tisícky kilometrov a majú v sebe množstvo konzervantov. Čítajme, čo je naozaj vo vnútri. A udržiavajme vidiecke tradície a jedálniček našich starých rodičov. Chcem sa za to poďakovať pestovateľom zo Záhoria a Stupavy, ktorí zachovávajú dedičstvo našich predkov,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

„Získanie chráneného označenia pôvodu pre Stupavské zelé je pre nás stupavských pestovateľov a výrobcov jedinečný spôsob garancie zákazníkom, že kapusta bola dopestovaná v Stupave a spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkoľvek prísad, okrem soli,“ vysvetlil predseda Mástskeho potravinového spolku Jozef Fabian. Od získania označenia očakávajú jeho členovia aj nárast záujmu producentov o pestovanie kapusty a spracovanie Stupavského zelé v regióne, najmä zo strany nastupujúcich generácií.

Hoci pestovanie kapusty na Slovensku za posledných dvadsať rokov klesá, v minulom roku produkcia kapusty dosiahla 16 800 ton, čo je v porovnaní s rokom 2015 nárast o 70 %. Produkcia kyslej kapusty zaznamenala úroveň 8 300 ton, uzavrel Machalík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stupava #kapusta