Nový šéf ÚRSO môže byť známy o dva mesiace

Poslanci schválili vládny návrh novely regulačného zákona. Nový šéf ÚRSO by mohol byť známy o dva mesiace. Jeho menovanie je v rukách vlády.

10.05.2017 14:11
debata

Nový šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mal byť známy približne o dva mesiace. Ako uviedol po stredajšom rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga, zatiaľ neexistuje žiadny kandidát na post predsedu regulačného úradu.

„Pripravujeme výberovú komisiu, ktorá bude zložená aj zo zástupcov zamestnávateľských zväzov, ako aj zo zástupcov Združenie miesta a obcí Slovenska. K prvému júlu alebo k 15. júlu by mal byť nový manažment regulačného úradu známy,“ povedal Žiga. Zároveň je presvedčený, že v stredu schválená novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach je veľmi transparentným zákonom.

Začiatkom februára tohto roka sa vzdal funkcie predsedu ÚRSO Jozef Holjenčík. Zo svojho postu odstúpil potom, ako prepukol chaos s cenami energií, ktoré v niektorých prípadoch vzrástli, a to aj napriek tomu, že regulátor avizoval na tento rok lacnejšie energie. Do vymenovania nového šéfa regulačného úradu prebral všetky právomoci podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský.

Poslanci schválili novelu regulačného zákona

Vládnu novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach v stredu schválili poslanci Národnej rady SR. Vďaka novele by sa malo posilniť postavenie vlády pri činnosti a kontrole Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Na základe novely totiž ministerstvá hospodárstva a životného prostredia znova získajú kompetenciu vyjadrovať sa k cenovým rozhodnutiam úradu. Podľa novely bude taktiež menovanie šéfa ÚRSO už len v rukách vlády. Doteraz ho menoval na návrh vlády prezident SR.

Rezort hospodárstva sa bude vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam pri cenách za teplo, plyn a elektrinu a rezort životného prostredia pri cenách za vodu. Ak bude mať jedno z ministerstiev pripomienky a úrad ich neakceptuje, bude ich musieť zverejniť. Menovanie šéfa ÚRSO vládou, ako aj vstupovanie ministerstiev do procesu schvaľovania cien energií kritizovali firmy, zamestnávatelia a obchodné komory v pripomienkovom konaní, ako aj opoziční poslanci.

Opoziční poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) žiadali plénum o schválenie viacerých pozmeňujúcich návrhov. Poslanci Jana Kiššová a Karol Galek chceli v prvom rade zachovať právomoci prezidenta SR pri menovaní predsedu ÚRSO. Taktiež sa snažili zrušiť ustanovenie novely zákona, ktoré hovorí o tom, že ministerstvá sa budú po novom môcť vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam regulačného úradu. Jeden pozmeňujúci návrh sa týkal aj ceny uhlia, ktorá vstupuje do cien elektriny z neho vyrobenej. Opoziční poslanci navrhovali ceny uhlia regulovať. Opozícii neprešiel ani jeden pozmeňujúci návrh.

Podľa schválenej novely už nebude môcť predseda ÚRSO zastávať aj funkciu šéfa Regulačnej rady, ktorá pôsobí na úrade ako kontrolný a odvolací orgán. Kandidáta na predsedu Regulačnej rady budú voliť spomedzi seba členovia rady a vymenuje ho prezident SR. Regulačná rada bude mať šesť členov. Troch členov bude nominovať Národná rada SR a troch bude nominovať vláda.

Regulačný úrad bude musieť podľa novely vypracovávať dopadové štúdie pri akejkoľvek zmene svojej cenovej regulácie. Úrad bude mať povinnosť porovnať vplyv navrhovanej novej cenovej regulácie s existujúcim stavom. Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu musia byť známe dopady na jednotlivých odberateľov. ÚRSO bude mať dvoch podpredsedov. Tých bude na návrh predsedu menovať vláda. Cenové rozhodnutia už bude musieť po novom podpísať aj jeden z podpredsedov. Inak nebudú platné.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO