Bitcoin je drahý ako nikdy predtým

Digitálna mena bitcoin v utorok stúpla na nový rekord. Kurz bitcoinu sa na platforme BitStamp zvýšil až na rekordných 1760,40 dolára. Od začiatku tohto roka už bitcoin posilnil o takmer 80 percent, uviedla agentúra Reuters.

10.05.2017 08:42
debata (1)

Digitálna mena bitcoin v utorok stúpla na nový rekord. Kurz bitcoinu sa na platforme BitStamp zvýšil až na rekordných 1760,40 dolára. Od začiatku tohto roka už bitcoin posilnil o takmer 80 percent, uviedla agentúra Reuters.

K rastu prispieva príliv nového kapitálu a rast dopytu po ďalších digitálnych menách. Bitcoin sa takisto okrem aktíva, s ktorým sa dá obchodovať na burzách podobne ako s akciami alebo dlhopismi, stal tiež platobným prostriedkom u niektorých obchodníkov, ako Overstock.com, a spôsobom pre presun financií bez potreby mať tretiu stranu.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom, naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky.

Kurz bitcoinu je v porovnaní s oficiálnymi menami veľmi nestabilný a ľahko podlieha špekuláciám. Na rozdiel od bežných mien za sebou nemá žiadnu reálnu oporu v podobe ekonomiky, na ktorej výkon by bol naviazaný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin