Čínsku strednú triedu strašia hypotéky a školné

Únava z nedostatku spánku, úzkosť, strach pre hypotéky a školné. Zdá sa, že nová čínska stredná trieda už zdieľa veľa problémov, ktoré sužujú aj podstatne dlhšie etablované stredné vrstvy v Británii a ďalších krajinách. A to vrátane silnejúcej nespokojnosti zle platených slúžok a ďalších zamestnancov v domácnosti, napísal denník The Times.

07.05.2017 11:50
debata (6)
Ľudia pred veľkoobchodom v čínskom meste Yiwu. Foto: Reuters, Thomas Peter,
Čína, Yiwu Ľudia pred veľkoobchodom v čínskom meste Yiwu.

Úžasný nárast buržoázie v Číne po skončení éry Mao Ce-tunga neprestáva vzrušovať správne rady od Manchestru po Melbourne, ktoré snívajú o ziskoch čínskych rozmerov. Ale novo zbohatnutí Číňania sa rozhodne necítia požehnane.

Prieskum medzi 50 000 ľuďmi definovanými ako stredná trieda vďaka ročným ziskom v rozpätí od 100 000 do 500 000 jüanov (približne 13 000 až asi 65 900 eur) zistil, že 72 percent z nich má problémy so spánkom a 31 percent má pohlavný styk raz mesačne, alebo vôbec.

Tento prieskum, ktorý zverejnil čínsky server zhaopin.com, tiež zistil, že 95 percent respondentov pravidelne cíti úzkosť. Ako najvyššie výdavkové položky v rodinnom rozpočte potom uvádzali hypotéky a pôžičky na auto, nákupy a školné pre deti.

Nižší plat, než aké je ich očakávanie, je značným zdrojom stresu pre 42 percent opýtaných, zatiaľ čo 46 percent sa sťažuje, že sú na pracovisku nedocenení.

Fan Jü-su, pomocnica v domácnosti a oddaná ctiteľka románov Charlesa Dickensa Oliver Twist a Nádejné vyhliadky, vie dobre, čo znamená byť nedocenená, zneužívaná a odsunutá na okraj formálne komunistickej krajiny s vysoko kapitalistickú spoločnosťou, ktorá stále znevýhodňuje obyvateľov len preto, že sa narodili na vidieku a nie vo veľkom meste.

Jej online autobiografická esej o tom, ako sa prebíjajú životom príslušníci čínskej triedy ľudí putujúcich za prácou z vidieka do veľkých miest, v posledných dňoch získal značnú pozornosť. A poslúžil aj ako dobre načasovaná pripomienka mestskej strednej triede, že milióny ich spoluobčanov sa stále majú podstatne horšie ako oni.

Spoveď nazvaná „Som Fan Jü-su“ zaznamenala viac ako tri milióny zhliadnutí, než bola vymazaná z jej účtu na serveri Wech – pravdepodobne pre otvorenú kritiku politiky, ktorá stále obmedzuje možnosti pre Číňanov narodených na vidieku, kde sa narodila aj 44-ročná Jü-su.

Bolo jej 20 rokov, keď opustila provincii Chu-pej, aby začala nový život v Pekingu. Vydala sa, ale opustila manžela, keď ju začal týrať. Jej dve dcéry, ktoré vychovala sama, patria podľa čínskeho registračného systému domácností do kategórie „dedinčaniek“ a preto je ťažké zabezpečiť im v Pekingu vzdelanie. Čínsky systém pripomína juhoafrickú éru apartheidu.

Ako jedna z piatich detí začala Fan Jü-su pracovať vo veku 12 rokov. Vo svojej eseji opísala bolesť, ktorú cíti, keď sa stará o deti iných ľudí – vrátane nelegitímneho potomka istého nového čínskeho milionára – a nemôže tráviť čas s vlastnými dcérami.

„Môj život je ako depresívna smutná kniha. Osud ma v ňom spútal nesmierne nepríjemným spôsobom,“ napísala.

„Myslím si, že to, čo som napísala, je skutočné,“ povedala Fan Jü-su denníku Beijing Times, než sa začiatkom mája začala skrývať, aby unikla pozornosti médií. „Robím si starosti s vecami, ktoré trápia veľa ďalších ľudí. Mnoho ľudí vníma tieto problémy rovnako ako ja, ale nemôžu na nich nič zmeniť,“ dodala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #stredná trieda