Lufthansa má záujem o Air Berlin, keď bude bez dlhov

Lufthansa má záujem o prevzatie konkurenčných nízkonákladových aeroliniek Air Berlin, ich akcionár, spoločnosť Etihad zo Spojených arabských emirátov, ich však musí najprv oddlžiť. V piatok to povedal jej šéf Carsten Spohr.

06.05.2017 09:24
debata

Lufthansa by prevzatím získala v Nemecku takmer monopol. Prípadné obvinenia z kartelu označil Spohr za „riešiteľné“, uviedla agentúra DPA. Spohr dúfa, že rovnaký názor budú mať aj príslušné regulačné orgány. Poukázal na príklady British Airways a Air France, ktoré tiež pohltili svojich menších domácich konkurentov.

Air Berlin vlani hospodáril so stratou 782 miliónov eur. Firma dlhuje asi 1,2 miliardy eur a spoločnosť Etihad, ktorá v nemeckom podniku vlastní 29-percentný podiel, ho silno dotuje.

Podľa Spohra môže otázku zadlženosti vyriešiť iba vláda v Abú Zabí. S predstaviteľmi tohto emirátu o veci už hovorili, keď tento týždeň Spohr sprevádzal v delegácii nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú na jej ceste do Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Lufthansa si od Air Berlin už prenajíma 38 lietadiel aj s posádkou. Spoločne založili novú leteckú spoločnosť Air Berlin Aeronautics, do ktorej by mohlí previesť prenajímané lietadla.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Lufthansa #Air Berlin