Koalícia: Ťažké hľadanie šéfa ÚRSO

Od januára hrozí zdraženie energií a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) je už tri mesiace bez riadneho šéfa. Niekoľko mien padlo zo zákulisia vládneho Smeru, ale žiadny kandidát nebol potvrdený. O tom, že vhodný odborník existuje, hovorí najnovšie aj vládny Most - Híd. Meno však prezradiť nechce.

06.05.2017 14:00
debata (6)

Čaká sa na to, kým poslanci na schôdzi, ktorá sa začína na budúci týždeň, novelou zmenia zákon a predsedu bude vymenúvať vláda, nie prezident. Ďalší čas môže uplynúť, ak by prezident prípadnú novelu vetoval.

Nikto pritom nevie povedať, čo bude s cenami energií od januára 2018. Pri nedávnej ističovej afére vláda zastavila prudký nárast poplatkov. Už teraz je však jasné, že od nového roka v prípade elektriny aj plynu hrozí len na základe trhového vývoja nárast cien asi o sedem percent.

Smer aj SNS pri ističovej afére označovali stabilné ceny za prioritu. Most – Híd tvrdí, že „spomínané očakávané zdraženie sa týka vývoja veľkoobchodných cien na trhu energií, kde sa cena vytvára na základe ponuky a dopytu, t. j. ide o neregulované ceny, do ktorých vláda nemá v trhovej ekonomike zasahovať.“

„Neočakávame však rast regulovanej zložky cien energií. Pokiaľ hovoríme o koncových cenách energií pre domácnosti, sme skôr toho názoru, aby vláda použila podporné mechanizmy pre zraniteľných odberateľov, pričom definícia zraniteľných odberateľov musí byť jednoznačná, a nie celoplošne určená pre všetky domácnosti,“ reagovala hovorkyňa Mostu – Híd Klára Debnár.

Na čele úradu dočasne stojí jeho podpredseda Miroslav Čelinský. Kandidátom na lukratívne kreslo mal byť bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Ján Valko. Ten je však už mimo hry. Minulý týždeň ho totiž vymenovali za nového predsedu predstavenstva SPP. Ďalším potenciálnym kandidátom bol aj bývalý minister hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Povrávalo sa aj o šéfovi Západoslovenskej energetiky (ZSE) Jurajovi Krajcárovi. „Pán Krajcár sa nechystá uchádzať o pozíciu riaditeľa ÚRSO,“ reagovala hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Kandidát musí mať odbornú prax v sieťových odvetviach, cenotvorbe či príprave koncepcií v energetike v dĺžke od najmenej 7 až po 10 rokov podľa stupňa vysokoškolského vzdelania. Pritom päť rokov by mal pôsobiť v riadiacej funkcii. Musí zvládnuť aj politické tlaky, keďže snahy o zastavenie zdražovania energií v minulosti vyústili do arbitráží.

Ohľadom nového šéfa úradu nás vládna strana Smer odkázala na ministerstvo hospodárstva. Rovnaká odpoveď prišla aj z úradu vlády. „Nového predsedu ÚRSO vymenuje v zmysle spomínanej novely zákona vláda,“ povedal Juraj Rybanský z komunikačného odboru rezortu hospodárstva. SNS na otázky o kandidátovi na šéfa úradu do uzávierky neodpovedala.

V cenových rozhodnutiach má však byť regulátor nezávislý. „Posudzovanie a schvaľovanie cenových návrhov v energetike nie je v kompetencii ministerstva hospodárstva, ale výlučne v pôsobnosti nezávislého ÚRSO,“ povedal Rybanský. No ak budú mať rezorty hospodárstva či životného prostredia pripomienky k rozhodnutiam o cenách za elektrinu, plyn, teplo či vodu a úrad ich neakceptuje, bude ich musieť zverejniť.

Novela zmení aj postavenie šéfa ÚRSO – ten už nebude môcť riadiť aj Regulačnú radu, ktorá je kontrolným a odvolávacím orgánom úradu. Pribudnú mu aj dvaja podpredsedovia. Každé rozhodnutie úradu bude musieť podpísať aj jeden z nich, inak nebude platné.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚRSO