Ekonomická agenda štátu či samospráv by mohla mať jednotný systém

Ekonomická agenda v rôznych štátnych či samosprávnych inštitúciách by mohla mať v budúcnosti jednotný systém. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

05.05.2017 18:35
debata

„Projekt Ministerstva financií SR, na ktorý žiada dotáciu z operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS) vo výške takmer 4,5 milióna eur, vytvorí predpoklady pre to, aby takýto systém existoval,“ uviedol rezort. Riadiacim orgánom operačného programu je ministerstvo vnútra.

Pre ekonomické systémy je podľa ministerstva možné zabezpečiť jednotnú aplikáciu a dodržiavanie platných právnych predpisov, ktoré sa vzťahujú na vedenie ekonomickej agendy subjektov verejnej správy. Ide napríklad o správu rozpočtu či majetku, vedenie účtovníctva, personalistiku či spracovanie miezd. „Inštitúcie verejnej správy totiž v súčasnosti využívajú rôzne informačné systémy, ktoré však fungujú a spracovávajú agendu rôzne,“ poznamenal rezort.

Cieľom projektu je hospodárne zefektívniť vynakladanie finančných prostriedkov napríklad na zapracovávanie legislatívnych zmien, ktoré štát uhrádza toľkokrát, koľko ekonomických informačných systémov je aktuálne v prevádzke. Nevýhodou je i to, že subjekty pre rozdielne metodiky a procesy oneskorene vykazujú stav verejných financií.

Cieľovými skupinami národného projektu sú inštitúcie a subjekty verejnej správy, ako aj vyššie územné celky a organizácie v ich zriaďovateľskej pôsobnosti. Zapojí sa doň 826 subjektov štátnej správy a 747 subjektov územnej samosprávy.

"Súčasný stav výkonu podporných a administratívnych činností treba detailne zanalyzovať a následne zadefinovať súbor štandardizovaných procesov. Tým sa vytvoria predpoklady pre plošné zavedenie jednotného metodicko-procesného rámca, optimalizáciu procesov a následné zapojenie do Centrálneho ekonomického systému,“ vysvetlila generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková.

debata chyba
Viac na túto tému: #štát #samospráva