Japonský investor v Košiciach ponúkne platy 1 500 eur

Na východe Slovenska odštartovala výstavba najväčšej európskej fabriky japonskej spoločnosti MinebeaMitsumi. Pre Košice ide z pohľadu zamestnanosti o najsilnejšiu investíciu za posledných desať rokov. Výška investície dosiahne najmenej 60 miliónov eur, pričom tu prácu nájde 1 100 ľudí, z toho sto má pracovať vo výskumnom a vývojovom centre. Podľa informácií denníka Pravda majú byť priemerné platy závode okolo úrovne 1 500 eur v hrubom.

05.05.2017 15:25 , aktualizované: 19:00
debata (38)

Fabrika totiž bude potrebovať špičkových robotníkov obsluhujúcich veľké robotické centrá, kvalifikovaných inžinierov či vedcov zameraných na vývoj nových technológií. V praxi menej ako 1 500 eur v hrubom zarobia ľudia pracujúci na jednoduchých pracovných pozíciách napríklad skladníci. Naopak oveľa viac ako 1 500 eur za mesiac dostanú zamestnanci ťahajúci dopredu vedu a výskum podniku. Nový závod sa začal budovať v priemyselnom parku neďaleko košického letiska.

Zľava: Generálny riaditeľ Sario Róbert... Foto: SITA, Ivan Fleischer
MinebeaMitsumi, slávnostný výkop, Košice Zľava: Generálny riaditeľ Sario Róbert Šimončič, primátor Košíc Richard Raši, minister financií Peter Kažimír, minister hospodárstva Peter Žiga, premiér Robert Fico, predstaviteľ spoločnosti MinibeaMitsumi Shigeru Moribe, európsky predstaviteľ spoločnosti MinibeaMitsumi Jörg Hoffmann, japonský veľvyslanec na Slovensku Jun Shimmi a generálny manažér Minebea Slovakia Radoslav Pastorák počas slávnostného výkopu pri príležitosti začatia výstavby závodu MinebeaMitsumi v priemyselnom parku Immopark. Košice, 5. mája 2017.

Vďaka japonskému investorovi ľudia na východe nebudú už odkázaní len na vysoké platy v oceliarňach U. S. Steel Košice či v centrách zdieľaných služieb spoločnosti IBM a T-Systems.

„V krátkom čase prerokujeme žiadosť investora o poskytnutie stimulov v celkovej výške okolo 20 miliónov eur,“ povedal v piatok v Košiciach premiér Robert Fico. Vytvorenie jedného pracovného miesta tak bude podporené sumou 18-tisíc eur a so spustením výroby sa počíta už začiatkom roka 2018. Ak všetko dobre pôjde Japonci plánujú do konca roka 2022 investovať ďalších 40 miliónov eur a vytvoriť spolu 900 nových pracovných miest. Neskôr pracovné miesta pribudnú.

Nová fabrika bude najmodernejším európskym závodom spoločnosti s produkciou výrobkov s vysokou pridanou hodnotou. Zameria sa na výrobu mechatronických pohonných zariadení a elektromotorov pre priemysel vrátane automobilového, ako aj na výrobu špeciálnych elektromotorov a elektromechanických výrobkov. K výrobnému závodu pribudne aj výskumné a vývojové centrum, ktoré bude spolupracovať s už vybudovaným centrom v Nemecku. Bude sa orientovať na vývoj špeciálnych elektromotorčekov, pohonných systémov, snímačov a ďalších komponentov, ktoré nájdu využitie najmä v automobilovom priemysle. Spoločnosť bude úzko spolupracovať so strednými školami a s Technickou univerzitou Košice.

"Ak nechceme ostať len výrobnou dielňou, musíme na Slovensko ťahať investície s vysokou pridanou hodnotou a podporovať rozbehnutie vedy aj výskumu. To, že je nová investícia orientovaná na automobilový priemysel, ja nevidím ako problém, lebo čím viac takýchto fabrík na Slovensku bude, tým ťažšie od nás odídu pre vzájomné prepojenie výroby,“ zhodnotil ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Iní ekonómovia zas tvrdia, že namiesto poskytovania stimulov vybraným investorom má vláda viac tlačiť na plošné znižovanie dane z príjmu právnických osôb.

Minebea v košickom priemyselnom parku odkúpila pozemky s rozlohou 50-tisíc štvorcových metrov, aj keď prvá fáza výstavby závodu sa bude realizovať na ploche 20-tisíc štvorcových metrov.

„Dá sa očakávať, že po dobrých skúsenostiach tohto investora prídu na východ Slovenska aj ďalší japonskí investori,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga (Smer). Už dlhšie sa špekuluje napríklad o investícií japonskej spoločnosti Mitsubishi. Koncern vo svete známy hlavne výrobou automobilov prakticky pôsobí v každom odvetví priemyslu vrátane financií, energetiky, spracovania kovov, výroby strojných zariadení, chemikálií, potravín či technológií chrániacich životné prostredie a podľa analytikov sú skôr pravdepodobnejšie investície na vybudovanie továrne produkujúcej strojné zariadenia.

Možné mená nových investorov ministerstvo hospodárstva nespresnilo. „No už teraz sa ukazuje potreba vybudovať novú dopravnú infraštruktúru do košického priemyselného parku, kde už pôsobia viaceré zahraničné firmy. Momentálne uvažujeme o vybudovaní novej štvorprúdovej komunikácie a električkovej trate zabezpečujúcej spojenie s košickým letiskom,“ dodal Žiga.

Podľa jeho slov by mohlo ísť o združenú investíciu, ktorá by sa mala uskutočniť v najbližších rokoch. Už o tom rokujú s mestom i košickým letiskom, aj so spoločnosťami pôsobiacimi v priemyselnom par­ku.

Japonská spoločnosť Minebea bola založená 16. júla 1951. Gro podnikania firmy tvorí výroba elektronických a strojárenských súčiastok. Spoločnosť má napríklad 60-percentný podiel na celosvetovom trhu miniatúrnych ložísk. Hlavné výrobné závody spoločnosti sa nachádzajú v Thajsku, Číne, Singapure a Kambodži. Drobný výrobný závod so 150 až 200 zamestnancami má spoločnosť aj na Slovensku a po celom svete aktuálne zamestnáva viac ako 62-tisíc ľudí. Závod vybudovaný v bratislavskej Rači funguje pod názvom NMB-Minebea Slovakia a je orientovaný na výrobu elektromotorčekov pre automobilový a strojársky priemysel.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Košice #Minebea