K najnižšiemu deficitu v histórii pomohli dane a odvody

Hospodáreniu verejnej správy pomohol v minulom roku k historicky najnižšiemu deficitu najmä výrazný nárast príjmov z daní a odvodov. Podľa návrhu štátneho záverečného účtu za rok 2016, ktorý v stredu schválil vládny kabinet, totiž daňové a odvodové príjmy vlani prevýšili rozpočtovanú úroveň až o 745,4 mil. eur, čo predstavovalo pozitívny vplyv na deficit rozpočtu verejnej správy až na úrovni 0,92 % hrubého domáceho produktu (HDP).

03.05.2017 14:54
debata (3)

Z toho daňové príjmy boli oproti rozpočtovým plánom vyššie o 358,5 mil. eur a odvodové príjmy o 386,9 mil. eur. Verejná správa vlani hospodárila s deficitom na úrovni 1,68 % HDP, kým rozpočtovaný bol schodok v objeme 1,93 % výkonu ekonomiky.

Okrem daní a odvodov pozitívne na vlaňajšie hospodárenie verejnej správy oproti rozpočtu vplýval aj vývoj vybraných hotovostných výdavkov, ktorý bol oproti rozpočtu lepší o 535,6 mil. eur. Zahŕňal predovšetkým prenesené výdavky z viacročných programov do minulého roka ako aj prenesené výdavky zo zdrojov Európskej únie a spolufinancovania. Výrazne lepšie ako v rozpočte dopadlo aj hospodárenie územnej samosprávy s pozitívnym vplyvom 240,5 mil. eur. Postarali sa o to predovšetkým obce, ktoré oproti rozpočtu hospodárili lepšie o 238,4 mil. eur, kým vyššie územné celky dopadli horšie o vyše 19 mil. eur.

Na druhej strane negatívne na hospodárenie verejných financií v porovnaní s rozpočtom v minulom roku vplývali ostatné vybrané výdavky verejnej správy v celkovej sume 649,9 mil. eur. V rámci nich sa horšie ako sa rozpočtovalo, vyvíjali výdavky sociálneho poistenia o 53,6 mil. eur a verejného zdravotného poistenia o 214,8 mil. eur. Negatívny vplyv na saldo verejnej správy mal aj kapitálový transfer do spoločnosti MH Invest na účely prípravy investície Jaguar Land Rover v sume 130 mil. eur, či 220-miliónový vklad do základného imania Národnej diaľničnej spoločnosti. Negatívne oproti rozpočtu sa vyvíjali aj vybrané transakcie súvisiace s Európskou úniou v sume 354,9 mil. eur, z ktorých korekcie k eurofondom tvorili takmer 188 mil. eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #deficit #Slovensko #odvody