USA aj Rusko idú po arktickú ropu

Severný ľadový oceán sa stáva novým bojovým poľom o zdroje ropy.

02.05.2017 16:00
debata (15)

Americký prezident Donald Trump vydal nariadenie otvoriť ťažbe ropy a plynu rozsiahle územia pobrežných amerických vôd vrátane Arktídy. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval národné ropné koncerny, aby našli efektívny spôsob, ako sa v zmrznutej vode dostať k ložiskám fosílnych palív.

Ropný vrt v Severnom ľadovom oceáne. Táto... Foto: SHUTTERSTOCK
ropa, vrt, ropny vrt, arktida Ropný vrt v Severnom ľadovom oceáne. Táto dosiaľ nevyužívaná oblasť sa pre ťažobné firmy stáva dostupnejšou najmä vďaka klimatickým zmenám a s nimi spojenému topeniu arktického ľadu.

Súboju svetových mocností o zabezpečenie energetickej samostatnosti a možností vývozu suroviny pomáha aj globálne otepľovanie. To každý rok ukrajuje z arktických ľadovcov a uľahčuje prístup ťažiarskych lodí do dosiaľ ťažko dostupnej oblasti Zeme.

Tento posun v energetickej stratégii USA a Ruska sledujú aj štáty spojené v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Tie sa len nedávno dohodli na obmedzení ťažby, aby tak podporili rast cien „čierneho zlata“ na svetových trhoch. Od cien ropy sa priamo odvíja aj cena energií pre konečných spotrebiteľov elektrickej energie, tepla a aj ceny benzínu a nafty.

Trump svojím nariadením ide proti politike bývalého prezidenta Baracka Obamu, podľa ktorého by sa mali USA presunúť k rozvoju získavania energií z obnoviteľných a čistejších zdrojov, než je ropa a uhlie. Okrem zabezpečenia dostatku energií to malo viesť aj k rastu zamestnanosti a k boju proti klimatickým zmenám.

Trump má opačný názor. Podľa neho práve obmedzenie ťažby ropy a zemného plynu pripraví USA o pracovné miesta a krajina by prišla aj o pozíciu v rozvoji nových ťažobných polí. Proti jeho politike je množstvo environmentálnych skupín, ktoré takýto postup označujú za spiatočnícky a nezodpovedný vzhľadom na prebiehajúce klimatické zmeny.

Analytici uvádzajú, že plánovaný rozvoj ťažby ropy v blízkosti severného pólu nebude mať momentálny dosah na súčasné ceny ropy a pohonných hmôt. Európska ropa Brent sa obchoduje za 51,7 dolára za barel, čo oproti minulému týždňu predstavuje rast o 0,6 percenta.

Otvorenie nových ťažobných území v blízkosti roztápajúcej sa „čiapky“ severnej pologule môže byť ekologickým hazardom, no zároveň rast nákladov na získavanie suroviny v ťažko dostupných územiach môže byť dobrou správou pre energetické spoločnosti a domácnosti, ktoré sa zameriavajú na výrobu energií z obnoviteľných zdrojov. Platí rovnica, že čím je ťažšie dostať sa k fosílnym palivám, tým sú drahšie a tým majú energie zo slnka, vody či vetra väčšiu konkurenčnú výhodu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Rusko #USA #Vladimir Putin #ťažba ropy #Donald Trump #Severný ľadový oceán