Trump uvažuje o rozdelení veľkých bánk

Americký prezident Donald Trump "aktívne uvažuje" o rozdelení veľkých bánk v rámci návratu k oddelenému komerčnému a investičnému bankovníctvu. Trump to v pondelok povedal v rozhovore s agentúrou Bloomberg. Akcie bánk na newyorskej burze po jeho slovách výrazne klesli.

01.05.2017 21:30
debata (1)

Trumpove slová by mohla byť pre Kongres impulzom k diskusiám o obnovení režimu, ktorý od Veľkej hospodárskej krízy 30. rokov do 90. rokov určoval takzvaný Glassov-Steagallov zákon, ktorý zakazoval spojenie komerčného a investičného bankovníctva pod jednou strechou.

Niektorí komentátori označovali zrušenie tohto zákona v rámci deregulácie 90. rokov za jednu z príčin finančnej krízy z konca minulého desaťročia.

„Existujú ľudia, ktorí sa chcú vrátiť k starému systému. Preto sa teraz na túto otázku pozrieme,“ povedal Trump. Ten vo svojej predvolebnej kampani sľuboval, že podporí „Glassov-Steagallov zákon pre 21. storočie“.

Šéf ekonomických poradcov Bieleho domu Gary Cohn minulý mesiac na schôdzke so zákonodarcami povedal, že Trump tento koncept naďalej podporuje.

Odborový index amerických bánk po Trumpových slovách klesol o takmer jedno percento. Hlavné akciové indexy na Wall Street zmiernili pondelkové priebežné prírastky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #USA