Materské aj rodičovský príspevok od mája stúpli

Štát začína viac motivovať ľudí k tomu, aby si založili alebo rozšírili rodinu. Rodičia najmenších detí majú nárok na vyššie dávky.

02.05.2017 07:00
debata (9)

Suma materského od 1. mája vzrástla zo 70 na 75 percent predchádzajúcej hrubej mzdy matky zamestnankyne. Výška rodičovského príspevku stúpla o 10 eur, na 213,20 eura. Prvýkrát ich však rodiny dostanú až v júni, keďže sa vyplácajú spätne.

„Tieto legislatívne zmeny robíme najmä pre ďalšie zvýšenie podpory rodičov, ktorí pred narodením detí vykonávali zárobkovú činnosť. Chceme im tým uľahčiť rozhodovanie pre založenie rodiny a s ním súvisiace prerušenie kariéry. Aj vďaka tomu, že ekonomika a rozpočet to dovoľujú, môžeme si úpravy dovoliť,“ povedal minister práce Ján Richter (Smer).

Materská dávka od začiatku tohto mesiaca... Foto: SHUTTERSTOCK
matka, dieta, materska Materská dávka od začiatku tohto mesiaca vzrástla zo 70 na 75 percent predchádzajúcej hrubej mzdy matky.

Zvýšenie materského odobrila prijatá novela zákona o sociálnom poistení. Nemocenská dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa, bude po novom pri hrubom zárobku do 1 766 eur dosahovať takmer 100 percent čistej mzdy, ktorú mala poberateľka pred odchodom na materskú dovolenku.

Podľa novely sa výška materského od začiatku mája upraví aj tým poistencom, ktorí ho poberali už aj pred týmto termínom, no zároveň naň majú nárok aj po 30. apríli. Súčasná dĺžka materskej dovolenky, teda bežne 34 týždňov, sa však meniť nebude. Už teraz patrí k najdlhším v Európskej únii. Pred Slovenskom je v dĺžke jej trvania už iba Bulharsko, Švédsko a Veľká Británia. Aj spomedzi krajín V4 je najdlhšia, keďže v Česku trvá 28, v Maďarsku 24 a v Poľsku 20 týždňov.

Moja osobná vízia je taká, aby sme v priebehu tohto volebného obdobia riešili otázku rodičovského príspevku minimálne ešte raz.
Ján Richter, minister práce, sociálnych vecí a rodiny

Materské len vlani poberalo okolo 26-tisíc matiek, prípadne aj otcov či osvojiteľov dieťaťa, a to v priemernej sume 478 eur. Zmena priemer zdvihne zhruba na 520 eur. Toto opatrenie si preto v ďalších rokoch vyžiada viac peňazí z verejných zdrojov. Pre tento rok o 6,93 milióna eur, v budúcom roku o 12,67 milióna eur a v roku 2019 asi o 13,51 milióna eur. Maximálna výška materskej dávky pri 31-dňovom mesiaci dosiahne 1 350 eur oproti súčasným 1 260 eurám.

Rodičovský príspevok sa naposledy zvyšoval v januári 2014. Teraz po vyše troch rokoch stúpne asi 142-tisícom jeho poberateľov. Aj táto novela bude mať negatívny vplyv na verejné financie, tohto roku si zvýšenie vyžiada 9,93 milióna eur navyše, v budúcom 17,19 milióna a o ďalší rok neskôr 17,37 milióna eur.

S novelou sa upravia aj zvýšené sadzby rodičovského príspevku pre tých, ktorým sa naraz narodilo viac detí. Teraz je jeho suma 254 eur v prípade narodenia dvojčiat a 304,80 eura pre trojčatá. „Mechanizmus zvýšenia sa nemení, teda na každé ďalšie narodené dieťa z jedného pôrodu sa rodičovský príspevok zdvihne o 25 percent zo základu,“ informovala Jana Lukáčová z Ústredia práce. Po novom tak rodičia dvojčiat získajú nárok na príspevok v sume 266,50 a v prípade narodenia trojčiat 319,80 eura.

Richter súhlasí, že po dorovnaní materského na výšku pôvodného netto príjmu vznikne medzi ním a rodičovským príspevkom značný skok. „Preto je moja osobná vízia taká, aby sme v priebehu tohto volebného obdobia riešili otázku rodičovského príspevku minimálne ešte raz,“ naznačil. Predstaviť by si vedel jeho ďalšie zvýšenie aspoň o sumu, s akou sa počíta k 1. máju.

Podľa Sone Holíkovej z Únie materských centier je akékoľvek zvyšovanie dávok pre rodičov vítané, hoci prijateľnú úroveň stále nedosahujú. „Koncepčnejšie by však bolo, keby s ním ruka v ruke išli aj iné služby,“ odporúča Holíková. Konkrétne poukazuje na fakt, že zamestnávatelia neradi ponúkajú matkám napríklad polovičné pracovné úväzky, keďže administratíva pre obsadenie jedného pracovného miesta sa im tak zdvojnásobí.

„Štát by im mal pomôcť túto agendu zjednodušiť,“ mieni zástupkyňa matiek. Podobne, ako dodáva, aj odvody zo skrátených úväzkov sú nižšie, čo pre matku do budúcnosti znamená horšie sociálne zabezpečenie až ohrozenie chudobou. „V zahraničí sa platby odvodov spoločne vzťahujú na manželov. Aj tu by bol priestor, aby sa podporilo uzatváranie sobášov,“ uzatvára Holíková.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne dávky #rodičovský príspevok #materská dávka